Biologi

Grunderna för läroplanen

Uppmuntrande och konstruktiv respons i studierna dvs. formativ bedömning i biologi stöder elevernas motivation, utvecklar forskningsfärdigheterna och hjälper dem att hitta sina styrkor. Eleverna ska få veta hur lärandet framskrider och hur de klarar sig i förhållande till målen i biologi. Med hjälp av respons uppmuntras eleverna att agera aktivt och ansvarsfullt i sin närmiljö och att tillämpa sina biologikunskaper i praktiken. I bedömningen i biologi ska eleverna ges möjlighet att visa sina kunskaper på ett mångsidigt sätt. Den summativa bedömningen ska fokusera på såväl elevens teoretiska kunskaper som biologiska färdigheter i olika undervisningssituationer och lärmiljöer. Läraren iakttar elevens förmåga att göra observationer, samla in, bearbeta, tolka, utvärdera och presentera olika slags material. Vidare bedöms förmågan att använda utrustning som är typisk för biologin, digitala verktyg samt förmågan att genomföra små experiment och undersökningar i och utanför skolan. Syftet med bedömningen och responsen är att utveckla elevernas arbetsfärdigheter.

Slutbedömningen infaller det läsår då studierna i biologi avslutas som ett för alla gemensamt läroämne i årskurs 7, 8 eller 9 i enlighet med timfördelningen som beslutits och beskrivits i den lokala läroplanen. Slutbedömningen ska beskriva hur väl och i vilken mån eleven uppnått målen i lärokursen i biologi då studierna avslutas. Då slutvitsordet bildas ska man ta i beaktande alla mål och de därtill hörande kunskapskraven för slutbedömningen i biologi som fastställts i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen, oberoende av för vilken årskurs 7, 8 eller 9 enskilda mål har ställts upp i den lokala läroplanen. Slutvitsordet är en helhetsbedömning som ska bildas utgående från målen och kunskapskraven för biologi. Eleven har uppnått målen i lärokursen för vitsorden 5, 7, 8 eller 9 då elevens kunnande i huvudsak motsvarar den nivå av kunnande som beskrivs i kunskapskraven för vitsordet i fråga. Helhetsbedömningen av kunnandet för vitsorden 4, 6 och 10 ska bildas utgående från målen för lärokursen i biologi och i relation till ovan nämnda kunskapskrav för slutbedömningen. Om eleven uppnår en bättre kunskapsnivå i något mål kan det kompensera en underkänd eller svagare prestation i något annat mål. Bedömningen av elevens arbete ska ingå i slutbedömningen i biologi och i slutvitsordet som ska bildas utgående från slutbedömningen.

I biologi utvecklas i allmänhet elevens kunskaper inom de olika målområdena fram till slutskedet av lärokursen. Med handledning av arbetet avses i biologi exempelvis att läraren ger muntliga tilläggsanvisningar, ställer styrande frågor, använder konkretiseringsmaterial eller ger motsvarande exempel under arbetets gång. I varje kunskapsbeskrivning i biologi ingår även kunskapskraven för de lägre vitsorden.

Mål

Mål Föremål för bedömningen Bedömningskriterier i slutet av årskurshelheten
Biologisk kunskap och förståelse
M2 hjälpa eleven att beskriva organismers struktur och livsfunktioner samt att förstå organismsamhällets struktur
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK4 MultilitteracitetUtveckling av multilitteracitet, t.ex. genom att läsa och tolka texter och grafik om anatomi och fysiologi samt behandla aktuella ämnen.K5 Digital kompetensInformations- och kommunikationsteknologi används vid kunskapsinsamling och för redovisning av inhämtad kunskap.InnehållI1 Biologisk undersökningStudier av den egna kroppen (lungkapacitet, blodtryck, blodgrupper).I5 MänniskanStudier i genetik, repetition av djurcellens uppbyggnad och funktion, cellandningen, studier av kroppens anatomi och fysiologi samt förstärka det biologiska tänkandet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att beskriva organismers struktur och livsfunktioner. Eleven lär sig att klassificera organismer i olika organismgrupper och att ge exempel på typiska drag för varje grupp.
Kännedom om organismsamhällets och organismernas struktur och livsfunktioner

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan benämna rikena och motivera principerna för organismernas indelning i riken. Eleven identifierar, klassificerar och jämför de mest centrala organismgrupperna. Eleven benämner och jämför organismernas strukturer samt förklarar organismernas livsfunktioner och deras uppgift.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan benämna rikena och beskriva principerna för organismernas indelning i riken med hjälp av exempelarter. Eleven benämner och jämför organismernas grundstrukturer samt berättar om organismernas livsfunktioner och deras uppgift.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan benämna rikena. Eleven benämner och jämför organismernas grundstrukturer och beskriver deras livsfunktioner.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan benämna rikena och gemensamma grundstrukturer och funktioner för olika organismgrupper.

M3 handleda eleven att undersöka hur organismer anpassar sig till olika livsmiljöer och att förstå vilken betydelse olika livsmiljöer har för naturens mångfald
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK4 MultilitteracitetEleven lär sig argumentera och debattera. I undervisningen använder man texter, insändare, referat och aktuella texter med innehåll relevant för eleven.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidElevens relation till naturen och vilja att påverka sin närmiljö utvecklas genom naturexkursioner.Eleven bekantar sig med möjligheter att påverka utvecklingen av sin närmiljö och handleds att förstå globalt ansvar.InnehållI1 Biologisk undersökningUtredning av närmiljöns tillstånd och miljöproblem.(Vår gemensamma miljö)I6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att granska organismernas anpassning till olika livsmiljöer och förstå hur anpassningen syns exempelvis som olika strukturer. Eleven lär sig att olika livsmiljöer ökar naturens mångfald.
Förmåga att uppfatta organismernas anpassning och livsmiljöernas variation

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan förklara organismernas anpassning till olika livsmiljöer och berättar om samband mellan orsak och verkan gällande anpassning. Eleven motiverar livsmiljöernas betydelse för naturens mångfald. Eleven motiverar varför mångfald är viktigt.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan berätta och ge exempel på förekomster av arter och arters anpassning till olika livsmiljöer. Eleven ger exempel på livsmiljöernas betydelse för naturens mångfald. Eleven berättar varför mångfald är viktigt.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan beskriva hur arterna anpassar sig till olika livsmiljöer. Eleven berättar vad mångfald betyder.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan känna igen egenskaper hos organismer som lever i olika livsmiljöer. Eleven ger några exempel på organismer som lever i olika livsmiljöer.

M4 handleda eleven att förstå grundprinciperna för ärftlighet och evolution
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven gör observationer och undersöker och förstår samband mellan orsak och verkan.Eleverna leds att studera fenomen ur olika synvinklar och att kritiskt betrakta sitt eget lärande. Eleverna inspireras till vetenskapligt och kreativt tänkande, att utmana sig själv och att skapa ny kunskap.De uppmuntras också att uppskatta inlärning av ny kunskap.InnehållI1 Biologisk undersökningStudier av den egna kroppen (lungkapacitet, blodtryck, blodgrupper).I5 MänniskanStudier i genetik, repetition av djurcellens uppbyggnad och funktion, cellandningen, studier av kroppens anatomi och fysiologi samt förstärka det biologiska tänkandet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig grundprinciperna för ärftlighet och evolution.
Förmåga att uppfatta grundprinciperna för ärftlighet och evolution

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan förklara hur ärftligheten och miljön tillsammans påverkar uppkomsten av individens egenskaper samt tillämpar sitt kunnande genom praktiska exempel. Eleven ger exempel på hur bioteknik används och på bioteknikens möjligheter och utmaningar. Eleven beskriver hur livet och mångfalden har utvecklats genom evolution och ger exempel på evolution som en kontinuerlig process. Eleven förklarar sambandet mellan ärftlighet och evolution med hjälp av exempel.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan ge exempel på hur arvet och miljön påverkar individens egenskaper. Eleven ger praktiska exempel på hur bioteknik används. Eleven beskriver hur livet och mångfalden har utvecklats genom evolutionen. Eleven förklarar sambandet mellan ärftlighet och evolution.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan ge exempel på hur arvet och miljön påverkar individens egenskaper. Eleven vet vad bioteknik betyder. Eleven beskriver hur livet och mångfalden har utvecklats genom evolutionen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan berätta att individens egenskaper påverkas både av arvet och miljön. Eleven berättar att organismerna har utvecklats som ett resultat av evolutionen.

M5 handleda eleven att förstå människans utveckling och kroppens grundläggande funktioner
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK3 VardagskompetensEleven bekantar sig med den egna kroppen och dess egenskaper. Eleven blir medveten om sina möjligheter att påverka sin hälsa och framtid.InnehållI5 MänniskanStudier i genetik, repetition av djurcellens uppbyggnad och funktion, cellandningen, studier av kroppens anatomi och fysiologi samt förstärka det biologiska tänkandet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig skedena i människans tillväxt och utveckling. Eleven lär sig kroppens grundläggande funktioner.
Förmåga att uppfatta människokroppens struktur och funktion

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan benämna och beskriva människans organ och organsystem. Eleven beskriver de centrala livsfunktionerna och regleringssystemen samt förklarar hur de bildar funktionella helheter. Eleven förklarar och motiverar de centrala skedena i människans tillväxt och utveckling.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan benämna människans organ och organsystem. Eleven beskriver de centrala livsfunktionerna och regleringssystemen. Eleven redogör för de centrala skedena i människans tillväxt och utveckling.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan benämna människans mest centrala organ och organsystem. Eleven beskriver människans centrala livsfunktioner. Eleven beskriver de centrala skedena i människans tillväxt och utveckling.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan benämna människans mest centrala organ och organsystem. Eleven beskriver de mest centrala organsystemens uppgift.

M6 handleda eleven att bedöma förändringar i naturen och människans påverkan på miljön samt att förstå betydelsen av ekosystemtjänster
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK4 MultilitteracitetEleven lär sig argumentera och debattera. I undervisningen använder man texter, insändare, referat och aktuella texter med innehåll relevant för eleven.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidElevens relation till naturen och vilja att påverka sin närmiljö utvecklas.Eleven bekantar sig med möjligheter att påverka utvecklingen av sin närmiljö och handleds att förstå globalt ansvar.InnehållI1 Biologisk undersökningUtredning av närmiljöns tillstånd och miljöproblem.(Vår gemensamma miljö)I6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. Eleven bekantar sig med Östersjöns situation genom mångsidiga studiemetoder.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig om hur mänsklig verksamhet påverkar de förändringar som sker i miljön. Eleven förstår biologins betydelse i byggandet av en hållbar framtid. Eleven förstår betydelsen av bioekonomi och ekosystemtjänster.
Förmåga att uppfatta människans och naturens samspel samt förståelse för en hållbar framtid

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan motivera hur den mänskliga verksamheten påverkar miljön och granskar följderna av dessa förändringar. Eleven förklarar samband mellan orsak och verkan kring byggandet av en hållbar framtid och argumenterar för sin ståndpunkt utgående från kunskaperna i biologi. Eleven bedömer betydelsen av bioekonomi och ekosystemtjänster med tanke på en hållbar framtid.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan redogöra för och ge exempel på hur den mänskliga verksamheten påverkar miljön. Eleven beskriver delområdena inom hållbar utveckling och ger exempel på hur man ur ett biologiskt perspektiv kan bygga en hållbar framtid. Eleven berättar om bioekonomi och ekosystemtjänster.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan beskriva och ge exempel på hur den mänskliga verksamheten påverkar miljön. Eleven berättar om delområdena inom hållbar utveckling och ger några exempel på hur man ur ett biologiskt perspektiv kan bygga en hållbar framtid. Eleven ger exempel på bioekonomi och ekosystemtjänster.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan ge exempel på hur mänsklig verksamhet påverkar miljön. Eleven räknar upp delområden inom hållbar utveckling.

Biologiska färdigheter
M7 handleda eleven att utveckla naturvetenskapligt tänkande och att förstå samband mellan orsak och verkan
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven gör observationer och undersöker och förstår samband mellan orsak och verkan i en föränderlig miljö.Eleverna handleds att studera fenomen ur olika synvinklar och kritiskt betrakta sina val och deras möjliga följder.Eleverna inspireras till vetenskapligt och kreativt tänkande, att utmana sig själva och att skapa och uppskatta ny kunskap.InnehållI1 Biologisk undersökningStudier av den egna kroppen (lungkapacitet, blodtryck, blodgrupper)Utredning av närmiljöns tillstånd och miljöproblem.(Vår gemensamma miljö)I5 MänniskanStudier i genetik, repetition av djurcellens uppbyggnad och funktion, cellandningen, studier av kroppens anatomi och fysiologi samt förstärka det biologiska tänkandet.I6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. Eleven bekantar sig med Östersjöns situation genom mångsidiga studiemetoder.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig samband mellan orsak och verkan inom biologin
Naturvetenskapligt tänkande

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan använda biologiska begrepp på ett ändamålsenligt sätt. Eleven presenterar något som hen lärt sig med egna ord och på ett strukturerat och för biologin utmärkande sätt samt väljer ett lämpligt sätt att presentera informationen. Eleven presenterar meningsfulla frågor om naturen och naturfenomen samt redogör för naturvetenskapliga samband mellan orsak och verkan.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan använda biologiska begrepp på ett ändamålsenligt sätt. Eleven presenterar något som hen lärt sig med egna ord på ett för biologin utmärkande sätt och väljer ett lämpligt sätt att presentera informationen. Eleven presenterar några meningsfulla frågor om naturen och naturfenomen samt redogör för naturvetenskapliga samband mellan orsak och verkan.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan använda biologiska grundbegrepp. Eleven presenterar ett biologiskt fenomen som hen lärt sig med egna ord och väljer ett lämpligt sätt att presentera informationen. Eleven ställer enkla frågor om naturen och naturfenomen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan använda några grundbegrepp inom biologin samt förknippa dessa till givna biologiska fenomen. Eleven berättar enkelt och med egna ord om biologiska fenomen som hen lärt sig.

M8 handleda eleven att använda utrustning som behövs vid biologisk undersökning samt digitala verktyg
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven gör observationer och undersöker och förstår samband mellan orsak och verkan i en föränderlig miljö.Eleverna handleds att studera fenomen ur olika synvinklar och kritiskt betrakta sina val och deras möjliga följder.Eleverna inspireras till vetenskapligt och kreativt tänkande, att utmana sig själva och att skapa och uppskatta ny kunskap.K5 Digital kompetensInformations- och kommunikationsteknologi används vid kunskapsinsamling och för redovisning av inhämtad kunskap.InnehållI1 Biologisk undersökningStudier av den egna kroppen (lungkapacitet, blodtryck, blodgrupper)Utredning av närmiljöns tillstånd och miljöproblem.(Vår gemensamma miljö)I5 MänniskanStudier i genetik, repetition av djurcellens uppbyggnad och funktion, cellandningen, studier av kroppens anatomi och fysiologi samt förstärka det biologiska tänkandet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att använda utrustning som behövs vid biologisk undersökning. Eleven lär sig att använda digitala verktyg samt olika informationskällor i biologistudierna.
Användning av utrustning som behövs vid biologisk undersökning samt av teknologi och information

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan arbeta självständigt och målinriktat i laboratorium och i fält. Eleven använder utrustning som behövs vid biologisk undersökning och bedömer utrustningens lämplighet för arbetet. Eleven söker biologisk information från olika informationskällor och bedömer informationskällornas tillförlitlighet och lämplighet.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan arbeta på ett säkert sätt i laboratorium och i fält. Eleven använder utrustning som behövs vid biologisk undersökning på ett ändamålsenligt sätt. Eleven söker biologisk information från olika informationskällor och väljer ut några tillförlitliga informationskällor.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan under handledning arbeta på ett säkert sätt i laboratorium och i fält. Eleven använder utrustning som behövs vid biologisk undersökning enligt anvisningar. Eleven söker biologisk information från några olika informationskällor.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven deltar i undervisningen i laboratorium och i fält. Eleven använder under handledning några typer av utrustning som behövs vid biologisk undersökning. Eleven söker under handledning biologisk information från olika informationskällor.

M10 handleda eleven att genomföra undersökningar både i och utanför skolan
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven gör observationer och undersöker och förstår samband mellan orsak och verkan i en föränderlig miljö.Eleverna handleds att studera fenomen ur olika synvinklar och kritiskt betrakta sina val och deras möjliga följder.Eleverna inspireras till vetenskapligt och kreativt tänkande, att utmana sig själva och att skapa och uppskatta ny kunskap.K5 Digital kompetensInformations- och kommunikationsteknologi används vid kunskapsinsamling och för redovisning av inhämtad kunskap och för att ta fram aktuell miljöinformation. Informations- och kommunikationsteknologi möjliggör kritisk granskning av globala teman.InnehållI1 Biologisk undersökningStudier av den egna kroppen (lungkapacitet, blodtryck, blodgrupper)Utredning av närmiljöns tillstånd och miljöproblem.(Vår gemensamma miljö)I5 MänniskanStudier i genetik, repetition av djurcellens uppbyggnad och funktion, cellandningen, studier av kroppens anatomi och fysiologi samt förstärka det biologiska tänkandet.I6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. Eleven bekantar sig med Östersjöns situation genom mångsidiga studiemetoder.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att utföra biologiska undersökningar.
Förmåga att utföra biologiska undersökningar

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan göra iakttagelser och lagra den information som hen samlat in i laboratorium och i terräng. Eleven planerar och utför självständigt en egen undersökning och rapporterar om resultaten på ett tydligt sätt.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan göra observationer och registrera den information som hen införskaffat i laboratorium och i fält. Eleven planerar och utför en mindre biologisk undersökning och rapporterar om resultaten.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan göra iakttagelser i laboratorium och i fält. Eleven utför en mindre biologisk undersökning.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven deltar i utförandet av en biologisk undersökning och berättar vad som gjorts i undersökningen.

M11 uppmuntra eleven att tillämpa kunskaper och färdigheter i biologi i sitt eget liv samt i samhällsdebatten och beslutsfattandet
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven lär sig att presentera och motivera sina egna åsikter och att lyssna på och respektera andras.Man drar nytta av elevernas mångkulturella bakgrund och betonar vår gemensamma humanitet.K3 VardagskompetensEleven bekantar sig med den egna kroppen och dess egenskaper. Eleven blir medveten om sina möjligheter att påverka sin hälsa och framtid.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidElevens relation till naturen och vilja att påverka sin närmiljö utvecklas genom naturexkursioner.Eleven bekantar sig med möjligheter att påverka utvecklingen av sin närmiljö och handleds att förstå globalt ansvar.InnehållI1 Biologisk undersökningUtredning av närmiljöns tillstånd och miljöproblem.(Vår gemensamma miljö)I6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. Eleven bekantar sig med Östersjöns situation genom mångsidiga studiemetoder.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att ge exempel på hur kunskaper och färdigheter i biologi kan utnyttjas i det egna livet, i samhällsdebatten och beslutsfattandet.
Tillämpning av kunskaper och färdigheter i biologi i vardagen

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan reflektera över och motivera hur kunskaper i biologi kan tillämpas i det egna livet, i samhällsdebatten och beslutsfattandet.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan beskriva och ge exempel på hur kunskaper och färdigheter i biologi kan tillämpas i det egna livet och i samhällsdebatten.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan ge exempel på hur de egna valen påverkar hälsan och miljön utgående från biologisk kunskap.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan ge exempel på hur de egna valen påverkar hälsan och miljön.

Attityder och värderingar
M12 inspirera eleven att fördjupa sitt intresse för naturen och naturfenomen samt stärka elevens förhållande till naturen och hens miljömedvetenhet
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidElevens relation till naturen och vilja att påverka sin närmiljö utvecklas genom naturexkursioner.Eleven bekantar sig med möjligheter att påverka utvecklingen av sin närmiljö och handleds att förstå globalt ansvar.InnehållI1 Biologisk undersökningUtredning av närmiljöns tillstånd och miljöproblem.(Vår gemensamma miljö)I6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. Eleven bekantar sig med Östersjöns situation genom mångsidiga studiemetoder.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att intressera sig för naturen och naturfenomen. Elevens förhållande till naturen stärks.
M13 handleda eleven att göra etiskt motiverade val
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidElevens relation till naturen och vilja att påverka sin närmiljö utvecklas genom naturexkursioner.Eleven bekantar sig med möjligheter att påverka utvecklingen av sin närmiljö och handleds att förstå globalt ansvar.InnehållI6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. Eleven bekantar sig med Östersjöns situation genom mångsidiga studiemetoder.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att göra etiskt motiverade val.
M14 inspirera eleven att påverka och agera för att bygga en hållbar framtid
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK5 Digital kompetensInformations- och kommunikationsteknologi används vid kunskapsinsamling och för redovisning av inhämtad kunskap och för att ta fram aktuell miljöinformation. Informations- och kommunikationsteknologi möjliggör kritisk granskning av globala teman.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidElevens relation till naturen och vilja att påverka sin närmiljö utvecklas genom naturexkursioner.Eleven bekantar sig med möjligheter att påverka utvecklingen av sin närmiljö och handleds att förstå globalt ansvar.InnehållI6 En hållbar framtidMänniskans inverkan på miljön, grundprinciperna för en hållbar livsstil, betydelserna av etiska val, djurens rättigheter, naturens mångfald och vård av denna, fördjupning av naturvetenskapligt tänkande, förståelse av aktuella miljöproblem och rapportering av dessa med hjälp av informations- och kommunikationsteknologi. Eleven bekantar sig med Östersjöns situation genom mångsidiga studiemetoder.(Vår gemensamma miljö)
Mål för elevens lärande
Eleven inspireras att påverka och agera för att bygga en hållbar framtid.

Innehåll

I1 Biologisk undersökning

Grunderna för läroplanen

Innehållet väljs så att eleverna genom sitt eget arbete får insikt i de olika faserna i biologisk undersökning.

I2 Exkursioner i naturen och närmiljön

Grunderna för läroplanen

Innehållet väljs så att eleverna lär sig att röra sig ansvarsfullt i naturen, lär känna olika arter samt får undersöka och jämföra skogen och andra ekosystem. I fältarbete iakttar och bedömer eleverna miljön, förändringar i den och människans andel i detta.

I3 Ekosystemets grundstruktur och funktion

Grunderna för läroplanen

Innehållet koncentreras på det finländska skogsekosystemets struktur och funktion och hur det påverkas av mänsklig verksamhet. Dessutom får eleverna baskunskap om vatten-, myr-, fjäll- och stadsekosystem. Eleverna bekantar sig med arternas ekologi och samspelet mellan dem. I undervisningen ingår att sammanställa en organismsamling. Innehållet väljs så att vikten av ekosystemens mångfald blir tydlig.

I4 Vad är liv?

Grunderna för läroplanen

Innehållet fokuserar på att undersöka livets grundfenomen med hjälp av undersökningsmetoder som är typiska för biologin. I undervisningen ingår att odla växter. Eleverna får insikter i organismsamhällets struktur och mångfald genom att jämföra organismers uppbyggnad, livsfunktioner och livsmiljöer. De får dessutom kunskap om grunderna i ärftlighet och evolution. Bioteknikens möjligheter och utmaningar granskas.

I5 Människan

Grunderna för läroplanen

I innehållet ligger fokus på att undersöka människokroppens funktioner och att fördjupa insikterna i människans uppbyggnad, livsfunktioner och regleringssystem. Eleverna granskar grunderna för biologiska faktorer som påverkar tillväxt, utveckling och hälsa. De lär sig hur arv och miljö påverkar utvecklingen av olika egenskaper hos människan.

I6 En hållbar framtid

Grunderna för läroplanen

Innehållet anknyter till bevarande av naturens mångfald, klimatförändringen, hållbar användning av naturresurser och förändringar i närmiljön. Eleverna reflekterar över ekologiska, sociala, ekonomiska och etiska principer för hållbar användning av naturresurser, hållbar näringsproduktion och djurens välmående. De får insikt i möjligheterna med bioekonomi och ekosystemtjänster ur hållbarhetsperspektiv. Eleverna utforskar naturskyddsmål och -metoder och hur målen uppnåtts.

eGrunder