Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa

Arvioinnin tehtävät perusopetuksessa

Formatiivinen arviointi

Summatiivinen arviointi

Arvioinnin yleiset periaatteet

Oppimisen ja osaamisen arviointi

Työskentelyn arviointi

Käyttäytymisen arviointi

Opinnoissa eteneminen perusopetuksen aikana

Opinnoissa eteneminen vuosiluokittain

Eteneminen oman opinto-ohjelman mukaan

Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet

Perusopetuksen päättöarviointi

Päättöarvosanan muodostaminen

Erityistä tukea saavan oppilaan päättöarviointi

Arvioitavat yhteiset oppiaineet päättöarvioinnissa

Taide- ja taitoaineiden oppimäärien arviointi päättöarvioinnissa

Sammonlahden koulu

24.1.2024 alkaen Opetushallituksen ohjeistusta mukaillen oppiaineen oppimäärän hyväksyttyä päättöarvosanaa ei voi korottaa, paitsi seuraavissa tapauksissa:

  • Yhteiseen oppiaineeseen (taide- ja taitoaineet) liittyvässä sanallisesti arvioitavassa soveltavassa valinnaisaineessa (laajuus alle 2vvt.) osoitetulla osaamisella.

  • Jos kyseessä on oppiaineen oppimäärän hylätty suoritus, jolloin päättöarviointia ei voida suorittaa eikä päättötodistusta voida antaa, tulee oppilaalle varata mahdollisuus opetukseen osallistumatta korottaa saamansa hylätty arvosana.

(Hintsa, Opetushallitus 2024)

Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa

Johonkin oppiaineeseen painottuva opetus ja päättöarviointi

Ohje kouluille päättöarviointi (koskee kouluja, joissa 9. vuosiluokan opetusta)

Sammonlahden koulu

Sammonlahden koulussa perusopetuksen päättöarvosanat annetaan oppilaille yhdenvertaisin perustein. Päättöarvosanojen antamisessa hyödynnetään valtakunnallisia päättöarvioinnin kriteereitä ja päättöarvosanan muodostamisen periaatteita. Perusopetuksessa oppilaan päättöarvosanaa ei muodosteta suoraan oppilaan aiempien arvosanojen keskiarvon perusteella. Päättöarvosana perustuu oppilaan opintojen päättyessä osoittamaan osaamisen tasoon suhteessa oppimäärän tavoitteisiin ja päättöarvioinnin kriteereihin.

Ne oppilaan valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Pakollisia aineita syventävissä valinnaisaineissa päättöarviointi pohjautuu kyseisen oppiaineen päättöarvioinnin kriteereihin. Muiden, vähintään vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän laajuisten, valinnaisaineiden päättöarvioinnin kriteerit määritellään lukuvuosisuunnitelmassa. 

Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti. Mikäli sanallisesti arvioitu valinnainen aine katsotaan jonkin yhteisen aineen syventäviksi opinnoiksi, sen suoritus voi korottaa kyseisen oppiaineen arvosanaa.

Oppilaan päättötodistuksena käytetään Lappeenrannan kaupungissa käytössä olevaa päättötodistuspohjaa, joka tulostetaan Primus-hallinto-ohjelmasta.

Poissaolojen vaikutukset arviointiin

Arvioinnin uusiminen ja oikaisu

Todistukset

Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa

Lukuvuositodistus

Välitodistus

Erotodistus

Perusopetuksen päättötodistus

Valmistavan opetuksen todistukset (Lappeenranta)

Toiminta-alueittain opetus (Lappeenranta)

Erityinen tutkinto ja siitä annettavat todistus

Paikallisesti päätettävät asiat

Oppilaan arviointi (Lappeenranta)

Sammonlahden koulu

Arvioinnin yleisperiaatteet

Sammonlahden koulussa oppilaan arviointi on jatkuvaa, monipuolista ja kannustavaa. Oppilaita harjaannutetaan arvioimaan omaa oppimistaan, työskentelyään ja käyttäytymistään.

Arvioinnin tarkoitus on ohjata oppilaan oppimista ja opettajan työtä. Siksi on tärkeää, että arviointi on päivittäistä ja muuhun oppimiseen saumattomasti liittyvää.

Oppilaan on oltava tietoinen opintojensa tavoitteista ja onnistuneen suorituksen kriteereistä ja hänen on saatava ohjaavaa palautetta oppimisprosessin eri vaiheissa. Opetus järjestetään niin, että opettajalla on aikaa oppilaiden havainnointiin, oppimista edistävään arviointiin ja arvioinnin dokumentointiin.

Itsearviointia ja vertaisarviointia käytetään monipuolisesti ja opettajan parhaaksi katsomin menetelmin. Vertaispalautetta harjoitellaan antamaan sekä suullisesti että kirjallisesti. Tavoitteena on kannustaminen sekä myönteinen asenne omaan oppimiseen ja oppimisen arviointiin.

Arviointikeskustelut

Sammonlahden koulussa luokanopettajat, erityisluokanopettajat ja luokanohjaajat tarjoavat jokaiselle oppilaalle ja hänen huoltajilleen mahdollisuuden yhteen arviointikeskusteluun lukuvuoden aikana. Yläkoulussa arviointikeskustelun lähtökohtana on oppilaan tekemä itsearviointi. Arviointikeskustelun tavoitteena on kannustaa, ohjata ja tukea oppilasta sekä vahvistaa opiskelutaitoja, lisätä vastuunottoa sekä kehittää valmiuksia tehdä vastuullisia valintoja. Arviointikeskustelun sisältö jakautuu kolmeen osa-alueeseen: oppimisen, työskentelyn ja käyttäytymisen arviointiin.

Opinnoissa eteneminen ja vuosiluokalta siirtyminen

Oppilaan opinnoissa etenemisen, luokalta siirtymisen ja luokalle jättämisen osalta Sammonlahden koulussa toimitaan Perusopetusasetuksessa kuvattujen perusteiden mukaisesti (POA/20.11.1998/852/2-luku). Valinnaisten opintojen arviointi on kuvattu luvussa valinnaisuus perusopetuksessa.

Arvioinnissa käytettävät todistukset ja niiden antamisajankohdat

Sammonlahden koulun oppilaiden arvioinnissa käytetään Lappeenrannan kaupungissa hyväksyttyjä todistuspohjia. Koulussa annettavat todistukset ja niiden antoajankohdat ovat:

  • Lukuvuositodistus (annetaan oppilaalle lukuvuoden päättäjäispäivänä)

  • Välitodistus (annetaan alakoulun 6.-luokkien oppilaille syyslukukauden päättyessä tai yläkoululaisille toisen jakson lopulla)

  • Erotodistus (annetaan oppilaalle viimeistään kahden viikon kuluessa siitä, kun hän vaihtaa toisen kunnan ylläpitämään kouluun tai eroaa perusopetuksesta tai ei ole saanut oppivelvollisuutta suoritetuksi oppivelvollisuutensa aikana)

  • Päättötodistus (annetaan oppilaalle, joka on suorittanut hyväksytysti opinto-ohjelmaan kuuluneet perusopetuksen oppimäärän sisältäneet oppiaineet 9. vuosiluokan lukuvuoden päättäjäispäivänä tai sen jälkeen, kun perusopetuksen opinnot on suoritettu hyväksytysti)

Oppilaan käyttäytymisen arviointi

Käyttäytymisen arviointi on jatkuvaa, totuudenmukaista ja monipuolista. Arviointi kohdistuu siihen, miten oppilas kykenee ja haluaa ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristön, arvostaa työtä, noudattaa sääntöjä ja hyviä tapoja. Käyttäytymisen arviointi merkitään lukuvuositodistukseen.

Oppilaan käyttäytymistä arvioidaan numeroin vuosiluokilla 4-9 seuraavan kriteeristön mukaisesti:

Erinomainen (10)

  • Oppilas käy säännöllisesti koulua, hoitaa tehtävänsä sekä noudattaa koulun järjestyssääntöjä ja sopimuksia.

  • Hän tulee ajoissa oppitunnille ja edistää toiminnallaan työrauhaa.

  • Hän huolehtii yhteisestä omaisuudesta ja ympäristöstään.

  • Hän on rehellinen ja luotettava sekä arvostaa toisia ihmisiä ja heidän mielipiteitään.

  • Hän käyttää asiallista kieltä, käyttäytyy asiallisesti ja kohteliaasti sekä osoittaa kaikkia kouluyhteisön jäseniä kohtaan kunnioittavaa käytöstä.

Hyvä (8)

  • Oppilas käy säännöllisesti koulua pääsääntöisesti noudattaa koulun järjestyssääntöjä.

  • Hän pyrkii toimimaan myönteisesti ja vastuuntuntoisesti.

  • Hän on yhteistyökykyinen ja rehellinen.

  • Hän pyrkii olemaan kohtelias ja avulias ja ottamaan huomioon muut ihmiset ja ympäristönsä.

  • Hän ymmärtää työrauhan, sääntöjen ja ohjeiden merkityksen ja korjaa ojennettaessa tekemänsä virheet.

Kohtalainen (6)

  • Oppilas käy koulua epäsäännöllisesti.

  • Hän myöhästelee ja tulee oppitunneille usein ilman välineitä.

  • Hän häiritsee usein oppitunteja, ei välitä yhteisestä omaisuudesta ja toimii usein vilpillisesti.

  • Hänelle toisten huomioon ottaminen on vaikeaa. Hän käyttäytyy kouluyhteisön jäseniä kohtaan epäasiallisesti tai epäkunnioittavasti.

  • Hän yrittää kuitenkin ajoittain parantaa käyttäytymistään.

Arviointikulttuurin kehittäminen

Sammonlahden koulussa opetussuunnitelman jatkokehittäminen toteutuu erityisesti Sammontalon toimintayksikön käynnistämisvaiheessa. Uuden toimintayksikön toiminnan käynnistämisen jälkeen opetussuunnitelman toimivuutta arvioidaan perusteellisesti kahden ensimmäisen lukuvuoden aikana.

ePerusteet