Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa
Arvioinnin tehtävät perusopetuksessa
Formatiivinen arviointi
Summatiivinen arviointi
Arvioinnin yleiset periaatteet
Esikoulu
Arviointia tapahtuu jatkuvasti esiopetuksen arjessa esikoulunopettaja ja erityisopettajan havainnoimana. Myös erilaisia kartoituksia voidaan käyttää arvioinnin apuna.
Tuonti- ja hakutilanteissa, puhelimitse ja sovituissa tapaamisissa on mahdollista keskustella lapsen oppimisesta.
Lapsen kehitystaso huomioiden voidaan käyttää erilaisia lapsen itsearviointimenetelmiä tai dokumentoida lapsen suoritusta tai kerätä portfoliota lapsen tuotoksista.
Keväällä lapsi saa osallistumistodistuksen esiopetukseen osallistumisesta.
Alakoulu
Ennen syyslomaa oppilas täyttää itsearviointilomakkeen, jossa hän arvioi omaa työskentelyään ja käyttäytymistään. Opettaja kommentoi oppilaan arviota, jonka jälkeen lomake menee huoltajalle. Huoltaja merkitsee lomakkeeseen omat kommenttinsa.
Syysloman jälkeen käydään arviointikeskustelut, joissa palataan arviointilomakkeessa esiin nousseisiin kohtiin. Keskustelussa sovitut asiat kirjataan.
Yläkoulu
Toisen jakson vaihtuessa oppilaat tekevät itsearvioinnin, jossa he arvioivat rastittamalla, ovatko onnistuneet opiskelussaan aineittain erinomaisesti, hyvin, keskinkertaisesti, jotenkuten vai tarvitsevatko vielä harjoitusta. Myös käyttäytyminen ja huolellisuus arvioidaan samoin sanoin. Samassa lomakkeessa oppilaat myös kertovat, missä aineissa he ovat päässeet tavoitteisiinsa ja missä aineissa he aikovat parantaa. Myös neljännen jakson vaihtuessa oppilaat tekevät itsearvioinnin. Opettaja merkitsee oman arvionsa oppilaan itsearviointilomakkeeseen joko ympyröimällä oppilaan tekemän rastin tai rastittamalla eri kohdan olleessaan oppilaan kanssa eri mieltä.
Syksyn itsearvioinnin yhteydessä opettajat antavat ainekohtaisesti sanallista palautetta alkusyksyn työskentelystä ja käyttäytymisestä sekä antavat suosituksia opiskeluun. Palautetta ja ohjeita annetaan realistisesti mutta kannustavassa hengessä. Raportissa opettaja esittää huolensa, jos oppilaalla on opiskelun taso numeroarvosanoin 4 tai heikko 5. Opettajat voivat arvioida myös oppilaan käyttäytymistä ja huolellisuutta, tai ainakin luokanvalvoja esittää niistä kommentinsa. Samanlaisen sanallisen raportin oppilaat saavat kevätlukukauden alkaessa (tammikuun aikana), jotta heillä on tarpeeksi aikaa kehittää opiskeluaan opettajan suosittelemalla tavalla.
Syksyllä itsearvioinnin teettämiseen liittyy olennaisesti arviointikeskustelut, joihin oppilas tulee huoltajansa kanssa. Oppilas huoltajineen tapaa luokanvalvojan, ja tapaamisen kesto on 15 minuuttia. Tarvittaessa aikaa voidaan pidentää ja tapaamiseen voi tulla muitakin opettajia. Arviointikeskustelun pohjana ovat oppilaan itsearviointilomake sekä opettajien kirjoittama raportti. Itsearviointilomakkeen toisella puolella on kohta, jonne täytetään arviointikeskustelun tuloksena oppilaan keskeiset oppimistavoitteet sekä oppilaan ja huoltajien toiveet koulun toimenpiteistä oppimisen edistämiseksi.
Oppimisen ja osaamisen arviointi
Työskentelyn arviointi
Käyttäytymisen arviointi
Opinnoissa eteneminen perusopetuksen aikana
Opinnoissa eteneminen vuosiluokittain
Eteneminen oman opinto-ohjelman mukaan
Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet
Karvian valinnaisten taito- ja taideaineiden tuntimäärät vuosiluokilla 1-9 näkyvät tuntijakotaulukossa.
Perusopetuksen päättöarviointi
Päättöarvosanan muodostaminen
Erityistä tukea saavan oppilaan päättöarviointi
Arvioitavat yhteiset oppiaineet päättöarvioinnissa
Taide- ja taitoaineiden oppimäärien arviointi päättöarvioinnissa
Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa
Vuosiluokkien 7-9 muiden valinnaisaineiden tavoitteet ja sisällöt kirjataan lukuvuosisuunnitelman liitteeksi.
Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen vähinyään kahden viikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin omana oppiaineenaan. Numeroin arvioitavista valinnaisista aineista merkitään todistuksiin nimi, vuosiviikkotuntimäärä, ja annettu arvosana. Kaikki yhteisiin oppiaineisiin liittyvät oppilaan suorittamat valinnaiset aineet merkitään päättötodistukseen välittömästi kyseisen oppiaineen alle.
Oppimäärältään alle kahden viikkotunnin vallinnaisaineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti merkinnällä “hyväksytty”. Mikäli sanallisesti arvioitu valinnainen aine katsotaan jonkun yhteisen aineen syventäviksi opinnoiksi, sen suoritus voi korottaa kyseisen oppiaineen arvosanaa.
Johonkin oppiaineeseen painottuva opetus ja päättöarviointi
Poissaolojen vaikutukset arviointiin
Arvioinnin uusiminen ja oikaisu
Todistukset
Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa
Karviassa annetaan sanallinen lukuvuositodistus luokille 1-3
Vuosiluokille 4-9 käytössä on valtakunnallisesti määritelty numeroarvosana, jota on mahdollisuus täydentää sanallisella arvioinnilla liitteessä.
Yksilöllistetyistä oppimääristä annetaan lukuvuositodistuksiin sanallinen arvio luokilla 1-3 ja numeroarvosana luokilla 4-9.
Sanallista arviointia voidaan käyttää päättöarviointia lukuunottamatta myös niiden oppilaiden arviointiin, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli.
Lukuvuositodistus
Välitodistus
Karviassa annetaan välitodistus luokilla 1-9 samoin perustein kuin lukuvuositodistus. Välitodistus on sanallinen luokilla 1-3 ja numeerinen luokilla 4-6.
Erotodistus
Perusopetuksen päättötodistus
Erityinen tutkinto ja siitä annettavat todistus
Paikallisesti päätettävät asiat
Yhteistyö huoltajien kanssa ja arvioinnista tiedottamisen muodot
Koulun ja kotien välisen yhteistyön tarkoitus on selkiyttää huoltajille arvioinnin periaatteita ja käytänteitä. Yhteisiä käytänteitä ovat
- vuosiluokan tavoitteista, arvioinnin yleisistä periaatteista ja arviointikäytänteistä tiedottaminen
- riittävä tiedonsaanti oppimisesta, osaamisesta, työskentelystä ja käyttäytymisestä
- oppilaiden itsearviointitaitojen ja vertaispalautteen antamisen harjoittelu opettajan ohjauksessa
- oppimiskeskustelujen dkäyminen ja tavoitteiden asettaminen oppilaille
- välitodistuksen antaminen vuosiluokilla 1-9
- lukuvuositodistus
Oppilaan ja huoltajien tulee saada riittävästi tietoa oppilaan oppimisesta, osaamisesta, työskentelystä ja käyttäytymisestä. Opettaja suunnittelee ja toteuttaa arvioinnista tiedottamisen niin, että edellä mainittu oikeus toteutuu. Oppilaille on selvitettävä oppiaineiden tavoitteet sekä arvioinnin periaatteet ikäkaudelle tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Oppilaalla ja huoltajilla on myös oikeus Saada tieto arvioinnin perusteista ja siitä, miten niitä on sovellettu oppilaan arviointiin. Tämän tiedon saa tarvittaessa oppilasta arvioineelta opettajalta tai opetussuunnitelmasta.
Koulu tarkentaa lukuvuosisuunnitelmassaan arvioitiin liittyviä asioita mm. itsearviointikäytänteitä, arvioinnista tiedottamisen käytänteitä, miten tiedottaminen hoidetaan lukuvuoden alussa ja lukuvuoden aikana
Opetuksen järjestäjä seuraa arvioinnin periaatteiden toteutumista koululla ja tukee yhtenäisen arviointikulttuurin kehittämistä koulutuksin, ohjaamalla opettajia arvioinnin yhteissuunnitteluun ja ohjaamalla koulua yhteisen arviointikulttuurin luomiseen.
Oppimiskeskustelut käydään kerran lukuvuodessa, loka-marraskuun aikana. Oppimiskeskustelun perustana ovat kunkin vuosiluokan tavoiteet. Keskustelussa painotetaan oppimisen edistymisen kannalta oppilaalle yksilöllisesti olennaisempia asioita. Keskustelun tukena käytetään koulutyössä koottua oppilaan itsearviointitietoa ja opettajan arviointitietoa. Oppilaalle ja hänen huoltajilleen annetaan tietoa oppilaan opintojen etetnemisestä. työskentelystä, ja käyttäytymisestä. Työskentelytaidoilla tarkoitetaan taitoa työskennellä itsenäisesti ja yhdessä, taitoa suunnitella ja arvioida omaa työskentelyään, taitoa toimia vastuullisesti ja parhaansa yrittäen sekä taitoa toimia rakentavasti vuorovaikutuksessa toisten kanssa.