Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa

Arvioinnin tehtävät perusopetuksessa

Tapiolan koulun OPS

Miten varmistetaan, että oppilaan arviointi on realistista ja kannustavaa?

Oppiaineissa varmistetaan, että jokainen oppilas tietää arvioinnin tavoitteet ja kriteerit. Opettajainkokouksissa ja aineryhmien kokouksissa käydään säännöllisesti läpi arvioinnin periaatteet. Aineryhmät sopivat yhteisistä tavoitteista sekä tavoista, joilla oppilasta arvioidaan. Rehtori tapaa aineryhmät vähintään kerran lukuvuodessa ja varmistaa, että arviointi on opetussuunnitelman mukaista.

Formatiivinen arviointi

Tapiolan koulun OPS

Espoon kaupungin määrittämien arviointien lisäksi koulussamme annetaan kirjalliset jaksopalautteet Wilmassa  kaksi kertaa vuodessa yhdeksännen luokan oppilaille.

Summatiivinen arviointi

Arvioinnin yleiset periaatteet

Tapiolan koulun OPS

Monipuolisten arviointimenetelmien käytössä päävastuu on aineryhmillä. Aineryhmät keskustelevat arvioinnin periaatteista sekä vertais- ja itsearvioinnista myös yli oppiainerajojen. Aineenopettajat tekevät tässä yhteistyötä erityisopettajien ja luokanvalvojien kanssa. Rehtori varmistaa arvioinnin periaatteet tavatessaan aineryhmiä.

Oppimisen ja osaamisen arviointi

Työskentelyn arviointi

Käyttäytymisen arviointi

Tapiolan koulun OPS

Käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet

Oppilaan käytösarvosana muodostuu kaikkien oppilaan opettajien antamien numeroiden keskiarvosta. Mikäli oppilaalla on kuitenkin runsaasti myöhästymisiä, luvattomia poissaoloja tai muita rikkeitä, voi käytösarvosana poiketa laskennallisesta keskiarvosta. Luokanvalvoja voi perustellusta syystä muuttaa laskennallista keskiarvoa yhden numeron verran ilman erillistä keskustelua arviointikokouksessa. Useamman numeron muutoksesta keskustellaan opettajakunnan kesken. Numeroon voi myös nostavasti vaikuttaa oppilaan esimerkillinen toiminta esim. luokkahengen edistäjänä tai kiusaamisen vastustajana.

Käyttäytymisen arvosanaa ei merkitä erotodistukseen, vaan se on mukana erillisenä liitteenä. Käytösarvosanaa ei merkitä myöskään päättötodistukseen, mutta se arvioidaan ja annetaan erillisenä liitteenä.

Arvosanakuvaukset:

Arvosana 10 (= erinomainen)

Oppilas toimii vastuullisesti, ottaa huomioon muut yhteisön jäsenet eri tilanteissa ja käyttäytyy ystävällisesti ja rakentavasti. Hän on oma-aloitteinen, hän vaikuttaa myönteisesti työskentelyilmapiiriin ja on esimerkillinen erilaisuuden hyväksymisessä.

Arvosana 9 (= kiitettävä)

Oppilaan käyttäytymisessä on arvosanan kymmenen piirteitä, mutta hän voisi olla oma-aloitteisempi ja ottaa enemmän muita huomioon.

Arvosana 8 (= hyvä)

Kahdeksan on normaalin hyvän käytöksen taso. Oppilas noudattaa yleensä ohjeita, sääntöjä ja hyviä tapoja ja pyrkii ottamaan muut ihmiset huomioon. Oppilaalla voi olla joitakin vähäisiä sääntörikkomuksia.

Arvosana 7 (= tyydyttävä)

Oppilaan käyttäytymisessä on usein huomauttamista ja/tai hänellä on luvattomia poissaoloja ja/tai runsaasti myöhästymisiä. Hänellä saattaa olla muita yksittäisiä rikkeitä.

Arvosana 6 (= välttävä)

Oppilas käyttäytyy toistuvasti erittäin huonosti ja on usein välinpitämätön muuta kouluyhteisöä kohtaan ja/tai hänellä on vakavia rikkeitä, esim. vilppi, kiusaaminen, väkivaltainen käytös.

Arvosana 5 (= heikko)

Oppilas suhtautuu piittaamattomasti koulunkäyntiin ja kouluyhteisöön. Hänellä on vaikeuksia tulla toimeen muiden kanssa. Hän ei kykene noudattamaan sääntöjä ja sopimuksia. Hänellä on runsaasti rikkomuksia, eikä hän tunne syyllisyyttä teoistaan.

Opinnoissa eteneminen perusopetuksen aikana

Opinnoissa eteneminen vuosiluokittain

Opinnoissa eteneminen tavoitekokonaisuuksittain

Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet

Perusopetuksen päättöarviointi

Perusopetuksen päättöarvosanan muodostaminen

Yhteisten oppiaineiden päättöarviointi

Yhteisten taito- ja taideaineiden päättöarviointi

Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa

Johonkin oppiaineeseen painottuva opetus ja päättöarviointi

Oppilaskohtaisia tukitoimia saavan oppilaan päättöarviointi

Poissaolojen vaikutukset arviointiin

Arvioinnin uusiminen ja oikaisu

Todistukset

Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa

Espoon sanallinen arviointiasteikko

Lukuvuositodistus

Välitodistus

Erotodistus

Perusopetuksen päättötodistus

Erityinen tutkinto ja siitä annettavat todistukset

Paikallisesti päätettävät asiat

ePerusteet