Hälsokunskap

Grunderna för läroplanen

Föremål för bedömningen i hälsokunskap är de olika delområdena inom hälsokunskap. Syftet med bedömningen och responsen är att stödja lärandet och sporra eleverna att utveckla sina kunskaper i hälsokunskap och att tillämpa dem i vardagen. Eleverna ska ges möjlighet att visa sina kunskaper på ett mångsidigt sätt, i olika skeden av undervisningen och med hänsyn till delområdets karaktär. Som stöd för lärandet ska man även använda självvärdering och kamratrespons. I hälsokunskap är det särskilt viktigt att komma ihåg att bedömningen inte ska basera sig på elevens värderingar, attityder, hälsobeteende, sociala kompetens, temperament eller andra personliga egenskaper. I målen som anknyter till etiskt tänkande och självkännedom ska man beakta hur eleven begrundar och motiverar det aktuella temat ur ett hälsoperspektiv genom att utnyttja begrepp och olika källor inom området.

Slutbedömningen infaller det läsår då studierna i hälsokunskap avslutas som ett för alla gemensamt läroämne i årskurs 7, 8 eller 9 i enlighet med timfördelningen som beslutits och beskrivits i den lokala läroplanen. Slutbedömningen ska beskriva hur väl och i vilken mån eleven uppnått målen i lärokursen i hälsokunskap då studierna avslutas. Då slutvitsordet bildas ska man ta i beaktande alla mål och de därtill hörande kunskapskraven för slutbedömningen i hälsokunskap som fastställts i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen, oberoende av för vilken årskurs 7, 8 eller 9 enskilda mål har ställts upp i den lokala läroplanen. Slutvitsordet är en helhetsbedömning som ska bildas utgående från målen och kunskapskraven för hälsokunskap. Eleven har uppnått målen i lärokursen för vitsorden 5, 7, 8 eller 9 då elevens kunnande i huvudsak motsvarar den nivå av kunnande som beskrivs i kunskapskraven för vitsordet i fråga. Helhetsbedömningen av kunnandet för vitsorden 4, 6 och 10 ska bildas utgående från målen för lärokursen i hälsokunskap och i relation till ovan nämnda kunskapskrav för slutbedömningen. Om eleven uppnår en bättre kunskapsnivå i något mål kan det kompensera en underkänd eller svagare prestation i något annat mål. Bedömningen av elevens arbete ska ingå i slutbedömningen i hälsokunskap och i slutvitsordet som ska bildas utgående från slutbedömningen.

Med handledning av eleven avses i hälsokunskap till exempel att läraren ger muntliga tilläggsanvisningar, ställer handledande frågor, åskådliggör med material eller ger motsvarande exempel. I kunskapskraven ingår beskrivningarna för de lägre vitsorden i beskrivningarna för det högre vitsordet.

Mål

Mål Föremål för bedömningen Bedömningskriterier i slutet av årskurshelheten
Växande och utveckling som stödjer hälsan
M2 handleda eleven att utveckla sina emotionella och kommunikativa färdigheter samt förmågan att agera i olika konflikt- och krissituationer
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i att växelverka i olika miljöer. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sitt kunnande angående hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar) .K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidFörmågan att påverka och delta stärks. Eleven fördjupar sin förståelse av de möjligheter och utmaningar det finns med att påverka via media. Betydelsen av regler och överenskommelser behandlas ur synvinklar som beaktar mänskliga rättigheter och etiska perspektiv.Eleven fördjupar sin förståelse av de egna möjligheterna att påverka och bidra till en hållbar framtid både i det egna livet och i hela samhället.InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att använda sina emotionella och kommunikativa färdigheter samt lär sig att använda olika metoder för att hantera konflikt- och krissituationer.
Förmåga att analysera sina emotionella och kommunikativa färdigheter och hur man reglerar sitt beteende

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan kategorisera känslor, analysera bakgrundsfaktorer som inverkar på dem samt redogöra för olika sätt att reglera sitt beteende och sin kommunikation. Eleven kan redogöra för orsaker till konfliktsituationer samt för motiverade sätt och lösningar för att reda ut konfliktsituationer och för att hantera stress och kriser.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan utöver de grundläggande känslorna även beskriva andra känslor och ge exempel på växelverkan mellan känslor och beteende och hur man reglerar sitt beteende. Eleven kan beskriva olika lösningar och sätt för att reda ut konfliktsituationer samt för att hantera stress och kriser.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan nämna de grundläggande känslorna samt ge några exempel på växelverkan mellan känslor och beteende. Eleven kan nämna sätt för att reda ut konfliktsituationer och för att hantera stress och kriser.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan nämna grundläggande känslor och känner till att de inverkar på beteendet. Eleven kan ange konfliktsituationer samt nämna drag som är karakteristiska för stress och kriser.

M3 handleda eleven att utveckla sin självkännedom och att ge akt på sina värderingar och attityder samt kroppens och sinnets signaler samt att kontrollera faktorer som stöder det egna beteendet, lärandet och studierna
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sitt kunnande om hälsokunskap som läroämne och lär sig att välja lämpliga inlärningsmetoder för stoffet. Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom.Eleven handleds i självkännedom och att reflektera kring sitt eget välmående ur olika synvinklar och i växelverkan med andra. Eleven uppmuntras till kreativt tänkande och till att självständigt och i samarbete med andra producera idéer och kunskap ur hälsokunskapens och välmåendets synvinkel.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sitt kunnande angående hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar)K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven lär sig att planera sitt arbete, långsiktiga arbetssätt och att själv samt gemensamt utvärdera arbetet. Perspektiv som berör fortsatta studier tas upp i undervisningen och under läsåret uppmärksammas övergången till andra stadiet.InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att utveckla sin självkännedom och att reglera sitt beteende och lärande
M4 handleda eleven att reflektera över frågor med anknytning till individualitet, gemenskap och jämlikhet ur ett hälsoperspektiv samt stödja elevens förmåga att handla på ett ansvarsfullt sätt i kommunikationssituationer
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sitt kunnande om hälsokunskap som läroämne och lär sig att välja lämpliga inlärningsmetoder för stoffet. Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom.Eleven handleds i självkännedom och att reflektera kring sitt eget välmående ur olika synvinklar och i växelverkan med andra. Eleven uppmuntras till kreativt tänkande och till att självständigt och i samarbete med andra producera idéer och kunskap ur hälsokunskapens och välmåendets synvinkel.K2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i att växelverka i olika miljöer. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter. Eleven analyserar medborgarnas jämlikhet utgående från ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sitt kunnande angående hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar) .K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven lär sig att planera sitt arbete, långsiktiga arbetssätt och att själv samt gemensamt utvärdera arbetet. Perspektiv som berör fortsatta studier tas upp i undervisningen och under läsåret uppmärksammas övergången till andra stadiet.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidFörmågan att påverka och delta stärks. Eleven fördjupar sin förståelse av de möjligheter och utmaningar det finns med att påverka via media. Betydelsen av regler och överenskommelser behandlas ur synvinklar som beaktar mänskliga rättigheter och etiska perspektiv.Eleven fördjupar sin förståelse av de egna möjligheterna att påverka och bidra till en hållbar framtid både i det egna livet och i hela samhället.InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.I3 Hälsa, samfund, samhälle och kulturI innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att reflektera över frågor med anknytning till individualitet, gemenskap och jämlikhet ur ett hälsoperspektiv samt lär sig att handla på ett ansvarfullt sätt i kommunikationssituationer.
Förmåga att analysera den hälsomässiga utvecklingen och att agera i kommunikationssituationer

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan ur ett hälsoperspektiv analysera och motivera frågor som anknyter till den individuella utvecklingen samt kan bedöma vilken betydelse sociala relationer har för det psykiska välbefinnandet och hälsan. Eleven kan värdera etiska frågor som anknyter till samspel och kommunikation samt kan värdera och motivera ansvarsfulla lösningar till dem.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan med hjälp av exempel och ur ett hälsoperspektiv analysera frågor som anknyter till den individuella utvecklingen samt kan analysera vilken betydelse sociala relationer har för det psykiska välbefinnandet och hälsan. Eleven kan analysera etiska frågor som anknyter till samspel och kommunikation och kan komma med ansvarsfulla lösningar till dem.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan beskriva faktorer som inverkar på individualiteten och ge exempel på vilken betydelse sociala relationer har för det psykiska välbefinnandet och hälsan. Eleven kan beskriva etiska frågor som anknyter till samspel och kommunikation och kan komma med lösningar till dem.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan nämna faktorer som inverkar på individualiteten och ge något exempel på sambandet mellan sociala relationer och det psykiska välbefinnandet och hälsan. Eleven kan nämna etiska frågor som anknyter till samspel och kommunikation och kan under handledning komma med lösningar till dem.

Faktorer som stödjer och tär på hälsan och att förebygga sjukdomar
M5 handleda eleven att fördjupa sin förståelse för fysisk, psykisk och social hälsa och faktorer och mekanismer som stärker och hotar dessa samt stödja elevens förmåga att använda relaterade begrepp på ett korrekt sätt
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sitt kunnande om hälsokunskap som läroämne och lär sig att välja lämpliga inlärningsmetoder för stoffet. Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom.Eleven handleds i självkännedom och att reflektera kring sitt eget välmående ur olika synvinklar och i växelverkan med andra. Eleven uppmuntras till kreativt tänkande och till att självständigt och i samarbete med andra producera idéer och kunskap ur hälsokunskapens och välmåendets synvinkel.K2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i att växelverka i olika miljöer. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter. Eleven analyserar medborgarnas jämlikhet utgående från ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sitt kunnande angående hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar) .InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.I2 Faktorer som stödjer och tär på hälsan och förebyggandet av sjukdomarInnehållet väljs i syfte att fördjupa kunskapen om och förståelsen för resurser som stödjer hälsan och faktorer som förebygger sjukdomar. I samband med vanor som påverkar hälsan behandlas vardagsrytm, sömn, kost och motion. Eleverna får kunskap om sexualitet, olika områden av sexuell hälsa och olika variationer av sexuell utveckling. Som hälsofrämjande resurser granskas psykisk hälsa, miljöer och samfund som stödjer välbefinnandet samt meningsfulla fritidsaktiviteter. Dessutom behandlas säkerhetskunskap, kunskaper i första hjälpen, egenvård och hur man söker stöd och hjälp. Vid valet av innehåll ska också aktuella hälsofenomen beaktas och tillförlitligheten i hälsorelaterad information granskas.Stillasittande, en passiv livsstil, närings- och sömnproblem, mobbning och stress lyfts fram som riskfaktorer som påverkar hälsan. I innehållet beaktas psykiskt illamående hos unga samt beroendeframkallande medel, rusmedel och att förebygga användningen av dem. Vid valet av innehåll som gäller förebyggandet av sjukdomar beaktas vanliga och aktuella infektions- och folksjukdomar samt olycksfall.I3 Hälsa, samfund, samhälle och kulturI innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att granska faktorer och mekanismer som stärker och hotar den fysiska, psykiska och sociala hälsan samt lär sig att använda relaterade begrepp på ett korrekt sätt.
Förmåga att observera faktorer som påverkar hälsan samt använda begrepp som anknyter till hälsa

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan analysera och bedöma faktorer som stöder respektive hotar hälsan samt kan beskriva deras samband och orsakssammanhang. Eleven kan använda begrepp som anknyter till hälsa och sjukdom på ett korrekt sätt.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan analysera faktorer som stöder respektive hotar hälsan samt kan beskriva sambanden mellan dem. Eleven kan i huvudsak använda begrepp som anknyter till hälsa och sjukdom på ett korrekt sätt.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan beskriva faktorer som stöder respektive hotar hälsan samt kan i huvuddrag beskriva sambanden mellan dem. Eleven kan på ett korrekt sätt använda några begrepp som anknyter till hälsa och sjukdom.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan nämna faktorer som stöder respektive hotar hälsan. Eleven kan under handledning använda enstaka begrepp som anknyter till hälsa och sjukdom.

M6 stödja eleven att utveckla sina färdigheter att söka och använda information om hälsa och sjukdomar samt främja elevens förmåga att agera ändamålsenligt i situationer som anknyter till hälsa, säkerhet och sjukdomar
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i att växelverka i olika miljöer. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter. Eleven analyserar medborgarnas jämlikhet utgående från ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K5 Digital kompetensEleven fördjupar sin förmåga att med hjälp av informations- och kommunikationsteknik söka, behandla och producera information om hälsa. Eleven bedömer olika webbplattformer, program och nätverk. Eleven tar ställning till informations- och kommunikationsteknikens fördelar och utmaningar ur ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven lär sig att planera sitt arbete, långsiktiga arbetssätt och att själv samt gemensamt utvärdera arbetet. Perspektiv som berör fortsatta studier tas upp i undervisningen och under läsåret uppmärksammas övergången till andra stadiet.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidFörmågan att påverka och delta stärks. Eleven fördjupar sin förståelse av de möjligheter och utmaningar det finns med att påverka via media. Betydelsen av regler och överenskommelser behandlas ur synvinklar som beaktar mänskliga rättigheter och etiska perspektiv.Eleven fördjupar sin förståelse av de egna möjligheterna att påverka och bidra till en hållbar framtid både i det egna livet och i hela samhället.InnehållI2 Faktorer som stödjer och tär på hälsan och förebyggandet av sjukdomarInnehållet väljs i syfte att fördjupa kunskapen om och förståelsen för resurser som stödjer hälsan och faktorer som förebygger sjukdomar. I samband med vanor som påverkar hälsan behandlas vardagsrytm, sömn, kost och motion. Eleverna får kunskap om sexualitet, olika områden av sexuell hälsa och olika variationer av sexuell utveckling. Som hälsofrämjande resurser granskas psykisk hälsa, miljöer och samfund som stödjer välbefinnandet samt meningsfulla fritidsaktiviteter. Dessutom behandlas säkerhetskunskap, kunskaper i första hjälpen, egenvård och hur man söker stöd och hjälp. Vid valet av innehåll ska också aktuella hälsofenomen beaktas och tillförlitligheten i hälsorelaterad information granskas.Stillasittande, en passiv livsstil, närings- och sömnproblem, mobbning och stress lyfts fram som riskfaktorer som påverkar hälsan. I innehållet beaktas psykiskt illamående hos unga samt beroendeframkallande medel, rusmedel och att förebygga användningen av dem. Vid valet av innehåll som gäller förebyggandet av sjukdomar beaktas vanliga och aktuella infektions- och folksjukdomar samt olycksfall.I3 Hälsa, samfund, samhälle och kulturI innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att söka och använda information om hälsa och sjukdomar samt lär sig att agera ändamålsenligt i situationer som anknyter till hälsa, säkerhet och sjukdomar.
Förmåga att tillämpa kunskaper och färdigheter med anknytning till hälsa, säkerhet och sjukdom

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan söka hälsorelaterad information mångsidigt i olika informationskällor, kan bilda sökord och avgränsa sökningen samt använda informationen på ett ändamålsenligt sätt. Eleven kan bedöma olika tillvägagångssätt för egenvård, för att söka hjälp och för situationer som hotar hälsan och tryggheten.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan söka hälsorelaterad information i olika källor och huvudsakligen använda den på ett ändamålsenligt sätt. Eleven kan beskriva ändamålsenliga tillvägagångssätt för egenvård, för att söka hjälp och för situationer som hotar hälsan och tryggheten.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan söka hälsorelaterad information ur några källor och kan ställvis använda informationen på ett ändamålsenligt sätt. Eleven kan ange tillvägagångssätt för egenvård, för att söka hjälp och för situationer som hotar hälsan och tryggheten.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan under handledning söka hälsorelaterad information. Eleven kan nämna något tillvägagångssätt för egenvård, för att söka hjälp och för situationer som hotar hälsan och tryggheten.

M7 handleda eleven att iaktta och utvärdera sina egna vanor, val och motiv som berör hälsa och säkerhet samt uppmuntra eleven att reflektera över resurser som är viktiga för den egna hälsan
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i att växelverka i olika miljöer. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter. Eleven analyserar medborgarnas jämlikhet utgående från ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sitt kunnande angående hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar).K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidFörmågan att påverka och delta stärks. Eleven fördjupar sin förståelse av de möjligheter och utmaningar det finns med att påverka via media. Betydelsen av regler och överenskommelser behandlas ur synvinklar som beaktar mänskliga rättigheter och etiska perspektiv.Eleven fördjupar sin förståelse av de egna möjligheterna att påverka och bidra till en hållbar framtid både i det egna livet och i hela samhället.InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.I2 Faktorer som stödjer och tär på hälsan och förebyggandet av sjukdomarInnehållet väljs i syfte att fördjupa kunskapen om och förståelsen för resurser som stödjer hälsan och faktorer som förebygger sjukdomar. I samband med vanor som påverkar hälsan behandlas vardagsrytm, sömn, kost och motion. Eleverna får kunskap om sexualitet, olika områden av sexuell hälsa och olika variationer av sexuell utveckling. Som hälsofrämjande resurser granskas psykisk hälsa, miljöer och samfund som stödjer välbefinnandet samt meningsfulla fritidsaktiviteter. Dessutom behandlas säkerhetskunskap, kunskaper i första hjälpen, egenvård och hur man söker stöd och hjälp. Vid valet av innehåll ska också aktuella hälsofenomen beaktas och tillförlitligheten i hälsorelaterad information granskas.Stillasittande, en passiv livsstil, närings- och sömnproblem, mobbning och stress lyfts fram som riskfaktorer som påverkar hälsan. I innehållet beaktas psykiskt illamående hos unga samt beroendeframkallande medel, rusmedel och att förebygga användningen av dem. Vid valet av innehåll som gäller förebyggandet av sjukdomar beaktas vanliga och aktuella infektions- och folksjukdomar samt olycksfall.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att iaktta och utvärdera faktorer som anknyter till den egna hälsan och säkerheten samt lär sig att reflektera över resurser som är viktiga för den egna hälsan.
M8 handleda eleven att iaktta och kritiskt granska företeelser som anknyter till hälsa och sjukdom samt värderingar och normer som är förknippade med dem och att bedöma tillförlitligheten och relevansen i information
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sitt kunnande om hälsokunskap som läroämne och lär sig att välja lämpliga inlärningsmetoder för stoffet. Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom.Eleven handleds i självkännedom och att reflektera kring sitt eget välmående ur olika synvinklar och i växelverkan med andra. Eleven uppmuntras till kreativt tänkande och till att självständigt och i samarbete med andra producera idéer och kunskap ur hälsokunskapens och välmåendets synvinkel.K2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i att växelverka i olika miljöer. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter. Eleven analyserar medborgarnas jämlikhet utgående från ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sin kunskap om hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar).K5 Digital kompetensEleven fördjupar sin förmåga att med hjälp av informations- och kommunikationsteknik söka, behandla och producera information om hälsa. Eleven bedömer olika webbplattformer, program och nätverk. Eleven tar ställning till informations- och kommunikationsteknikens fördelar och utmaningar ur ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven lär sig att planera sitt arbete, långsiktiga arbetssätt och att själv samt gemensamt utvärdera arbetet. Perspektiv som berör fortsatta studier tas upp i undervisningen och under läsåret uppmärksammas övergången till andra stadiet.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidFörmågan att påverka och delta stärks. Eleven fördjupar sin förståelse av de möjligheter och utmaningar det finns med att påverka via media. Betydelsen av regler och överenskommelser behandlas ur synvinklar som beaktar mänskliga rättigheter och etiska perspektiv.Eleven fördjupar sin förståelse av de egna möjligheterna att påverka och bidra till en hållbar framtid både i det egna livet och i hela samhället.InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.I2 Faktorer som stödjer och tär på hälsan och förebyggandet av sjukdomarInnehållet väljs i syfte att fördjupa kunskapen om och förståelsen för resurser som stödjer hälsan och faktorer som förebygger sjukdomar. I samband med vanor som påverkar hälsan behandlas vardagsrytm, sömn, kost och motion. Eleverna får kunskap om sexualitet, olika områden av sexuell hälsa och olika variationer av sexuell utveckling. Som hälsofrämjande resurser granskas psykisk hälsa, miljöer och samfund som stödjer välbefinnandet samt meningsfulla fritidsaktiviteter. Dessutom behandlas säkerhetskunskap, kunskaper i första hjälpen, egenvård och hur man söker stöd och hjälp. Vid valet av innehåll ska också aktuella hälsofenomen beaktas och tillförlitligheten i hälsorelaterad information granskas.Stillasittande, en passiv livsstil, närings- och sömnproblem, mobbning och stress lyfts fram som riskfaktorer som påverkar hälsan. I innehållet beaktas psykiskt illamående hos unga samt beroendeframkallande medel, rusmedel och att förebygga användningen av dem. Vid valet av innehåll som gäller förebyggandet av sjukdomar beaktas vanliga och aktuella infektions- och folksjukdomar samt olycksfall.I3 Hälsa, samfund, samhälle och kulturI innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att iaktta och kritiskt granska företeelser som anknyter till hälsa och sjukdom samt värderingar och normer som är förknippade med dem. Eleven lär sig att bedöma tillförlitligheten och relevansen i information.
Förmåga att granska företeelser som anknyter till hälsa och sjukdom samt bedöma tillförlitligheten i hälsorelaterad information

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan bedöma faktorer som påverkar hälsovanorna samt kan förklara och motivera hur företeelser som anknyter till hälsovanor uppstår. Eleven kan analysera etiska frågor som anknyter till livsstil samt kan bedöma och motivera konsekvenserna av val som gäller livsstilen. Eleven kan ur olika synvinklar bedöma tillförlitligheten i hälsorelaterad information och hur användbar informationen är.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan analysera faktorer som påverkar hälsovanorna och förklara hur olika företeelser som anknyter till hälsovanor uppstår. Eleven kan beskriva etiska frågor som anknyter till livsstil och analysera konsekvenserna av val som gäller livsstilen. Eleven kan bedöma tillförlitligheten i hälsorelaterad information utgående från flera faktorer som beskriver informationens tillförlitlighet.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan beskriva faktorer som påverkar hälsovanorna samt kan beskriva etiska frågor som anknyter till livsstil. Eleven kan ge exempel på konsekvenserna av val som gäller livsstilen. Eleven kan under handledning bedöma tillförlitligheten i hälsorelaterad information utgående från några faktorer som beskriver informationens tillförlitlighet.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan nämna faktorer som påverkar hälsovanorna samt kan nämna etiska frågor som anknyter till livsstil. Eleven kan ge ett exempel på konsekvenserna av val som gäller livsstilen. Eleven kan nämna någon faktor som beskriver tillförlitligheten i hälsorelaterad information.

Hälsa, samfund, samhälle och kultur
M9 handleda eleven att förstå samhällets, omgivningens, kulturens och informations- och kommunikationsteknologins betydelse för hälsa och välbefinnande
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i att växelverka i olika miljöer. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter. Eleven analyserar medborgarnas jämlikhet utgående från ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sitt kunnande angående hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exfempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar) .K5 Digital kompetensEleven fördjupar sin förmåga att med hjälp av informations- och kommunikationsteknik söka, behandla och producera information om hälsa. Eleven bedömer olika webbplattformer, program och nätverk. Eleven tar ställning till informations- och kommunikationsteknikens fördelar och utmaningar ur ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidFörmågan att påverka och delta stärks. Eleven fördjupar sin förståelse av de möjligheter och utmaningar det finns med att påverka via media. Betydelsen av regler och överenskommelser behandlas ur synvinklar som beaktar mänskliga rättigheter och etiska perspektiv.Eleven fördjupar sin förståelse av de egna möjligheterna att påverka och bidra till en hållbar framtid både i det egna livet och i hela samhället.InnehållI3 Hälsa, samfund, samhälle och kulturI innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att iaktta samhällets, omgivningens, kulturens och informations- och kommunikationsteknologins betydelse för hälsa och välbefinnande.
Förmåga att förstå hur omgivningen påverkar hälsan

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan bedöma centrala direkta och indirekta effekter som livsmiljön har på hälsan samt bedöma sambandet mellan hälsa och samfund, kultur samt informations- och kommunikationsteknologi.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan analysera centrala direkta och indirekta effekter som livsmiljön har på hälsan samt förklara sambanden mellan hälsa och samfund, kultur samt informations- och kommunikationsteknologi.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan beskriva effekter som livsmiljön har på hälsan samt ge exempel på samband mellan hälsa och samfund, kultur eller informations- och kommunikationsteknologi.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan nämna effekter som livsmiljön har på hälsan och kan nämna samband mellan hälsa och samfund, kultur eller informations- och kommunikationsteknologi.

M10 handleda eleven att lägga grunden för den egnastudie-, funktions- och arbetsförmågan och för att upprätthålla den samt att beskriva hur man använder hälsotjänster på ett ändamålsenligt sätt
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sitt kunnande om hälsokunskap som läroämne och lär sig att välja lämpliga inlärningsmetoder för stoffet. Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom.Eleven handleds i självkännedom och att reflektera kring sitt eget välmående ur olika synvinklar och i växelverkan med andra. Eleven uppmuntras till kreativt tänkande och till att självständigt och i samarbete med andra producera idéer och kunskap ur hälsokunskapens och välmåendets synvinkel.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven lär sig att planera sitt arbete, långsiktiga arbetssätt och att själv samt gemensamt utvärdera arbetet. Perspektiv som berör fortsatta studier tas upp i undervisningen och under läsåret uppmärksammas övergången till andra stadiet.InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.I2 Faktorer som stödjer och tär på hälsan och förebyggandet av sjukdomarInnehållet väljs i syfte att fördjupa kunskapen om och förståelsen för resurser som stödjer hälsan och faktorer som förebygger sjukdomar. I samband med vanor som påverkar hälsan behandlas vardagsrytm, sömn, kost och motion. Eleverna får kunskap om sexualitet, olika områden av sexuell hälsa och olika variationer av sexuell utveckling. Som hälsofrämjande resurser granskas psykisk hälsa, miljöer och samfund som stödjer välbefinnandet samt meningsfulla fritidsaktiviteter. Dessutom behandlas säkerhetskunskap, kunskaper i första hjälpen, egenvård och hur man söker stöd och hjälp. Vid valet av innehåll ska också aktuella hälsofenomen beaktas och tillförlitligheten i hälsorelaterad information granskas.Stillasittande, en passiv livsstil, närings- och sömnproblem, mobbning och stress lyfts fram som riskfaktorer som påverkar hälsan. I innehållet beaktas psykiskt illamående hos unga samt beroendeframkallande medel, rusmedel och att förebygga användningen av dem. Vid valet av innehåll som gäller förebyggandet av sjukdomar beaktas vanliga och aktuella infektions- och folksjukdomar samt olycksfall.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att lägga grunden för den egna studie-, funktions- och arbetsförmågan och för att upprätthålla den. Eleven lär sig beskriva hur man använder hälsotjänster på ett ändamålsenligt sätt.
Förmåga att uppfatta på vilka sätt man kan främja arbetsförmågan

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan tillämpa och utvärdera kunskap om faktorer som påverkar studie-, funktions- och arbetsförmågan, till exempel genom att göra upp en motiverad plan som stöder dessa. Eleven kan beskriva och utvärdera olika hälsotjänster i samhället och hur de kan användas på ett ändamålsenligt sätt i olika situationer.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan tillämpa kunskap om faktorer som påverkar studie-, funktions- och arbetsförmågan, till exempel genom att göra upp en plan som stöder dessa. Eleven kan beskriva olika hälsotjänster i samhället och ge exempel på hur de kan användas i olika situationer.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan beskriva faktorer som påverkar studie-, funktions- och arbetsförmågan. Eleven kan beskriva den egna skolans och kommunens hälsotjänster.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan nämna faktorer som påverkar studie-, funktions- och arbetsförmågan. Eleven kan nämna den egna skolans och kommunens hälsotjänster.

M11 handleda eleven att förstå och bedöma uppfattningar om hälsa i den egna familjen, den närmaste omgivningen och inom olika samfund och att förstå deras betydelse för en själv samt handleda eleven att bilda sig en uppfattning om på vilka sätt hen lär sig bäst
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sitt kunnande om hälsokunskap som läroämne och lär sig att välja lämpliga inlärningsmetoder för stoffet. Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom.Eleven handleds i självkännedom och att reflektera kring sitt eget välmående ur olika synvinklar och i växelverkan med andra. Eleven uppmuntras till kreativt tänkande och till att självständigt och i samarbete med andra producera idéer och kunskap ur hälsokunskapens och välmåendets synvinkel.K2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina egna interaktionsförmågor i olika miljöer. Eleven uppmuntras att föra fram och motivera sina egna åsikter och samt att lyssna på och uppskatta andras synpunkter. Eleven granskar medborgarnas jämlikhet ur ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidFörmågan att påverka och delta stärks. Eleven fördjupar sin förståelse av de möjligheter och utmaningar det finns med att påverka via media. Betydelsen av regler och överenskommelser behandlas ur synvinklar som beaktar mänskliga rättigheter och etiska perspektiv.Eleven fördjupar sin förståelse av de egna möjligheterna att påverka och bidra till en hållbar framtid både i det egna livet och i hela samhället.InnehållI1 Växande och utveckling som stödjer hälsanI innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.I2 Faktorer som stödjer och tär på hälsan och förebyggandet av sjukdomarInnehållet väljs i syfte att fördjupa kunskapen om och förståelsen för resurser som stödjer hälsan och faktorer som förebygger sjukdomar. I samband med vanor som påverkar hälsan behandlas vardagsrytm, sömn, kost och motion. Eleverna får kunskap om sexualitet, olika områden av sexuell hälsa och olika variationer av sexuell utveckling. Som hälsofrämjande resurser granskas psykisk hälsa, miljöer och samfund som stödjer välbefinnandet samt meningsfulla fritidsaktiviteter. Dessutom behandlas säkerhetskunskap, kunskaper i första hjälpen, egenvård och hur man söker stöd och hjälp. Vid valet av innehåll ska också aktuella hälsofenomen beaktas och tillförlitligheten i hälsorelaterad information granskas.Stillasittande, en passiv livsstil, närings- och sömnproblem, mobbning och stress lyfts fram som riskfaktorer som påverkar hälsan. I innehållet beaktas psykiskt illamående hos unga samt beroendeframkallande medel, rusmedel och att förebygga användningen av dem. Vid valet av innehåll som gäller förebyggandet av sjukdomar beaktas vanliga och aktuella infektions- och folksjukdomar samt olycksfall.I3 Hälsa, samfund, samhälle och kulturI innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att observera uppfattningar om hälsa i den egna familjen, den närmaste omgivningen och inom olika samfund samt förstår deras betydelse för en själv. Eleven lär sig att bilda sig en uppfattning om på vilka sätt hen lär sig bäst.
Förmåga att bedöma uppfattningar om hälsa och att inse vilka faktorer som främjar lärande

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan bedöma hur familjen, den närmaste omgivningen och andra sociala samfund påverkar uppfattningarna om hälsa samt kan utvärdera deras betydelse för den egna uppfattningen om hälsa. Eleven kan analysera faktorer som stöder det egna lärandet.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan med hjälp av ändamålsenliga exempel analysera hur familjen, den närmaste omgivningen och andra sociala samfund påverkar uppfattningarna om hälsa samt kan beskriva deras betydelse för den egna uppfattningen om hälsa. Eleven kan beskriva faktorer som stöder det egna lärandet.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan med hjälp av exempel beskriva hur familjen, den närmaste omgivningen eller andra sociala samfund påverkar uppfattningarna om hälsa samt kan känna igen hur de inverkar på den egna uppfattningen om hälsa. Eleven kan nämna faktorer som stöder det egna lärandet.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan med hjälp av ett exempel beskriva hur familjen, den närmaste omgivningen eller andra sociala samfund påverkar uppfattningarna om hälsa. Eleven kan nämna en faktor som stöder det egna lärandet.

M12 stödja elevens förmåga att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom samt att beskriva individens rättigheter, ansvar och möjligheter att påverka i frågor som gäller hälsa och trygghet i den egna lärmiljön och den närmaste omgivningen
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sitt kunnande om hälsokunskap som läroämne och lär sig att välja lämpliga inlärningsmetoder för stoffet. Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom.Eleven handleds i självkännedom och att reflektera kring sitt eget välmående ur olika synvinklar och i växelverkan med andra. Eleven uppmuntras till kreativt tänkande och till att självständigt och i samarbete med andra producera idéer och kunskap ur hälsokunskapens och välmåendets synvinkel.K2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven utvecklar sina färdigheter i växelverkan och förstår betydelsen av den sociala samverkan för sin egen utveckling och för sitt eget välmående. Eleven uppmuntras till att föra fram och motivera sina egna synsätt samt att lyssna på och uppskatta andras åsikter.K3 VardagskompetensEleverna ska uppmuntras att ta hand om sig själva och andra, samt att ta till sig viktiga hälsofrämjande kunskaper som behövs i det egna livet och i vardagen. De ska också bidra till att välmåendet i miljön ökar. Eleverna ska fördjupa sin förståelse för faktorer som inverkar positivt respektive negativt på välbefinnandet och hälsan. De ska också fördjupa sig i säkerhetens betydelse, samt söka och värdera information angående detta. Eleverna bär i större utsträckning ansvar för sitt eget arbete och gemensamma arbeten, samt för utvecklingen av sina emotionella och sociala färdigheter. De ska få lära sig att förutse och undvika farliga situationer och att handla ändamålsenligt i olyckssituationer.K4 MultilitteracitetEleven fördjupar sitt kunnande angående hälsokunskapens breda utbud av källor (skrivna texter, bilder, symboler, diagram, statistik m.m.) samt med verktyg för att producera dylika.Eleven granskar källor kritiskt och kan exempelvis skilja mellan en vetenskaplig källa och övriga källor (såsom livsstilsguider och bloggar) .K5 Digital kompetensEleven fördjupar sin förmåga att med hjälp av informations- och kommunikationsteknik söka, behandla och producera information om hälsa. Eleven bedömer olika webbplattformer, program och nätverk. Eleven tar ställning till informations- och kommunikationsteknikens fördelar och utmaningar ur ett perspektiv som beaktar hälsa och välmående.K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven lär sig att planera sitt arbete, långsiktiga arbetssätt och att själv samt gemensamt utvärdera arbetet. Perspektiv som berör fortsatta studier tas upp i undervisningen och under läsåret uppmärksammas övergången till andra stadiet.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven utvecklar sin förmåga att delta och påverka (förmågan att förhandla och förmedla samt konfliktlösning). Eleverna utvärderar olika mediers påverkningsmöjligheter och -utmaningar. Eleven fördjupar sin förståelse angående hållbar utveckling i det egna livet och i samhället. Eleven handleds till att förstå betydelsen av egna val, livsstil och handlingar för en själv och för närmiljön.InnehållI3 Hälsa, samfund, samhälle och kulturI innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att kritiskt bedöma information som berör hälsa och sjukdom samt lär sig att granska individens rättigheter, ansvar och möjligheter att påverka i frågor som gäller hälsa och trygghet i den egna lärmiljön och den närmaste omgivningen.
Förmåga att bedöma hälsorelaterad information samt kännedom om metoder och sätt som påverkar hälsa och trygghet

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven kan bedöma sätt att påverka med hälsorelaterad information samt kan bedöma tillförlitligheten i hälsorelaterad information. Eleven kan bedöma och motivera vilka konsekvenser olika livsstilar har för andra människor, för samhället och för miljöns hälsa och trygghet. Eleven kan bedöma och motivera metoder med vilka man kan påverka hälsan och tryggheten i den närmaste omgivningen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven kan analysera olika sätt att påverka med hälsorelaterad information samt kan analysera tillförlitligheten i hälsorelaterad information. Eleven kan analysera vilka konsekvenser olika livsstilar har för andra människor, för samhället och för miljöns hälsa och trygghet. Eleven kan analysera metoder med vilka man kan påverka hälsan och tryggheten i den närmaste omgivningen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven kan under handledning analysera sätt att påverka med hälsorelaterad information samt kan under handledning analysera tillförlitligheten i den hälsorelaterade informationen. Eleven kan beskriva vilka konsekvenser olika livsstilar har för andra människor, för samhället eller för miljöns hälsa och trygghet. Eleven kan beskriva metoder med vilka man kan påverka hälsan och tryggheten i den närmaste omgivningen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven kan nämna något sätt att påverka med hälsorelaterad information eller en faktor som inverkar på den hälsorelaterade informationens tillförlitlighet. Eleven kan ange någon konsekvens som olika livsstilar har för samhället eller för miljöns hälsa eller trygghet. Eleven kan nämna någon metod med vilken man kan påverka hälsan och tryggheten i den närmaste omgivningen.

Innehåll

I1 Växande och utveckling som stöder hälsan

Grunderna för läroplanen

I innehållet betonas vikten av att se de olika delarna av hälsa som en helhet för att främja hälsan och förebygga sjukdomar. I undervisningen behandlas människans levnadslopp, växande och utveckling med avseende på särdrag, variation och det individuella perspektivet. Innehållet ska ta upp identitet, självbild och självkännedom, sexuell utveckling, betydelsen av omsorg, familj och närstående, psykiskt välmående, självkänsla och säkerhetskunskap. I innehåll som anknyter till emotionella och kommunikativa färdigheter ska man fokusera på förmågan att kommunicera i olika situationer samt förmågan att uttrycka och reglera sina känslor. Eleven ska också få lära sig hantera konflikter, problemsituationer, stress och kriser på ett konstruktivt sätt.

I2 Faktorer som stöder och tär på hälsan och förebyggandet av sjukdomar

Grunderna för läroplanen

Innehållet väljs i syfte att fördjupa kunskapen om och förståelsen för resurser som stöder hälsan och faktorer som förebygger sjukdomar. I samband med vanor som påverkar hälsan behandlas vardagsrytm, sömn, kost och motion. Eleverna får kunskap om sexualitet, olika områden av sexuell hälsa och olika variationer av sexuell utveckling. Som hälsofrämjande resurser granskas psykisk hälsa, miljöer och samfund som stöder välbefinnandet samt meningsfulla fritidsaktiviteter. Dessutom behandlas säkerhetskunskap, kunskaper i första hjälpen, egenvård och hur man söker stöd och hjälp. Vid valet av innehåll ska också aktuella hälsofenomen beaktas och tillförlitligheten i hälsorelaterad information granskas.

Stillasittande, en passiv livsstil, närings- och sömnproblem, mobbning och stress lyfts fram som riskfaktorer som påverkar hälsan. I innehållet beaktas psykiskt illamående hos unga samt beroendeframkallande medel, rusmedel och att förebygga användningen av dem. Vid valet av innehåll som gäller förebyggandet av sjukdomar beaktas vanliga och aktuella infektions- och folksjukdomar samt olycksfall.

I3 Hälsa, samfund, samhälle och kultur

Grunderna för läroplanen

I innehållet betonas studie-, arbets- och funktionsförmåga i ungdomen. Hållbar livsstil granskas med avseende på social hållbarhet och ansvarsfull konsumtion. I samband med hälsoeffekter i livsmiljön betonas centrala metoder för att främja hälsa och förebygga sjukdomar, hälsotjänster, medborgaraktivitet och hälsorisker i omgivningen.

Informationskällor, olika marknadsförings- och påverkningsmetoder granskas särskilt med tanke på informationens pålitlighet och hälsoeffekter. Vid valet av innehåll som gäller främjande av hälsa beaktas kulturens hälsofrämjande effekt och kulturell lyhördhet, en hållbar livsstil, medborgarnas jämlikhet och delaktighet samt respekt för mänskliga rättigheter. Innehållet behandlas ur olika perspektiv, såsom barndom och barnets rättigheter, ålderdom, handikapp eller kronisk sjukdom.

eGrunder