Samhällslära

Grunderna för läroplanen

I samhällsläran ska bedömningen av lärandet, det vill säga den formativa bedömningen, vara uppmuntrande och handledande. Genom mångsidig respons ska eleverna uppmuntras att fungera aktivt i sin egen närmiljö och att tillämpa sina kunskaper om samhälle och ekonomi i praktiken i vardagen. Genom bedömningen ska man stödja elevens förmåga att tillämpa samhälleliga kunskaper och färdigheter. Det är viktigt att fästa uppmärksamhet vid hur mångsidigt eleven lärt sig att bilda sig en egen uppfattning om samhället och kan motivera sina åsikter. I den summativa bedömningen ska läraren beakta elevernas mångsidiga sätt att arbeta och visa sitt kunnande.

Slutbedömningen infaller det läsår då studierna i samhällslära avslutas som ett för alla gemensamt läroämne i årskurs 7, 8 eller 9 i enlighet med timfördelningen som beslutits och beskrivits i den lokala läroplanen. Slutbedömningen ska beskriva hur väl och i vilken mån eleven uppnått målen i lärokursen i samhällslära då studierna avslutas. Då slutvitsordet bildas ska man ta i beaktande alla mål och de därtill hörande kunskapskraven för slutbedömningen i samhällslära som fastställts i grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen, oberoende av för vilken årskurs 7, 8 eller 9 enskilda mål har ställts upp i den lokala läroplanen. Slutvitsordet är en helhetsbedömning som ska bildas utgående från målen och kunskapskraven för samhällslära. Eleven har uppnått målen i lärokursen för vitsorden 5, 7, 8 eller 9 då elevens kunnande i huvudsak motsvarar den nivå av kunnande som beskrivs i kunskapskraven för vitsordet i fråga. Helhetsbedömningen av kunnandet för vitsorden 4, 6 och 10 ska bildas utgående från målen för lärokursen i samhällslära och i relation till ovan nämnda kunskapskrav för slutbedömningen. Om eleven uppnår en bättre kunskapsnivå i något mål kan det kompensera en underkänd eller svagare prestation i något annat mål. Bedömningen av elevens arbete ska ingå i slutbedömningen i samhällslära och i slutvitsordet som ska bildas utgående från slutbedömningen.

Mål

Mål Föremål för bedömningen Bedömningskriterier i slutet av årskurshelheten
Betydelse, värderingar och attityder
M1 handleda eleven att stärka sitt intresse för det omgivande samhället och för samhällskunskap som vetenskapsområde
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven växer till en aktiv aktör som känner till olika möjligheter att påverka och deltar i beslutsfattandet och utvecklar sin egen närmiljö.I sitt agerande utgår eleven från att tänka etiskt och ekologiskt.Eleverna ska lära sig förstå betydelsen av sina val och handlingar för dem själva, den närmaste omgivningen, samhället och naturen.InnehållI1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livetEleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.I2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.I4 Ekonomisk verksamhetEleverna fördjupar sig i grundläggande begrepp, fenomen och centrala ekonomiska aktörer samt granskar ekonomiska faktorer lokalt, nationellt och internationellt. Den ekonomiska verksamheten granskas också ur ett etiskt, ekologiskt och globalt perspektiv. Dessutom fördjupar sig eleverna i förhållandet mellan ekonomi och välbefinnande bland annat genom arbete och entreprenörskap.
Mål för elevens lärande
Eleven inser vilken betydelse kunskap om samhället har för individen och samhället.
M2 hjälpa eleven att utveckla sin etiska förståelse och omdömesförmåga i olika mänskliga, samhälleliga och ekonomiska frågor
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sig i samhällslära som läroämne och i för ämnet specifika inlärningsstrategier.Elevens kritiska tänkande utvecklas.Eleven utvecklar sin förmåga att gestalta samband mellan olika saker och händelser.Eleven fördjupar sitt kunnande på att anskaffa och tillämpa information genom att använda olika kunskapskällor och hjälpmedel.K2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven lär sig diskutera samhälleliga frågor och att motivera sin åsikt.Eleven bekantar sig med aktörer i närmiljön och med olika språk- och kulturella grupper i Finland.I skolarbetet ska man systematiskt främja respekten och förtroendet för andra.K4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, statistiska tabeller, diagram, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.Elevens multilitteracitet ska fördjupas genom att arbeta och producera information ensam och tillsammans med andra.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven växer till en aktiv aktör som känner till olika möjligheter att påverka och deltar i beslutsfattandet och utvecklar sin egen närmiljö.I sitt agerande utgår eleven från att tänka etiskt och ekologiskt.Eleverna ska lära sig förstå betydelsen av sina val och handlingar för dem själva, den närmaste omgivningen, samhället och naturen.InnehållI1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livetEleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.I2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att bedöma de etiska betydelserna och konsekvenserna av de samhälleliga och ekonomiska val som hen själv och de övriga aktörerna i samhället gör.
Att inhämta kunskaper och färdigheter som behövs i samhället och förståelse för samhällsfrågor
M3 handleda eleven att förstå rättsstatliga principer och betydelsen av människorättsfrågor i ett globalt perspektiv samt fördjupa sina kunskaper om hur det finländska rättssystemet fungerar
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven lär sig diskutera samhälleliga frågor och att motivera sin åsikt.Eleven bekantar sig med aktörer i närmiljön och med olika språk- och kulturella grupper i Finland.I skolarbetet ska man systematiskt främja respekten och förtroendet för andra.K4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, statistiska tabeller, diagram, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.Elevens multilitteracitet ska fördjupas genom att arbeta och producera information ensam och tillsammans med andra.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven växer till en aktiv aktör som känner till olika möjligheter att påverka och deltar i beslutsfattandet och utvecklar sin egen närmiljö.I sitt agerande utgår eleven från att tänka etiskt och ekologiskt.Eleverna ska lära sig förstå betydelsen av sina val och handlingar för dem själva, den närmaste omgivningen, samhället och naturen.InnehållI2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att förstå betydelsen av de mänskliga rättigheterna samt principerna för en rättsstat och hur dessa anknyter till det finländska rättssystemet.
Förmåga att förstå rättsstatliga principer och hur de fungerar, samt att förstå de mänskliga rättigheterna

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven bedömer förverkligandet av mänskliga rättigheter och rättsstatliga principer i samhället. Eleven använder informationskällor i anknytning till lag och rätt i uppgifter som kräver problemlösning.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven redogör för hur principerna för mänskliga rättigheter och rättsstaten framkommer i Finland och i världen. Eleven hämtar och redogör för information om lag och rätt med hjälp av ändamålsenliga informationskällor.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven beskriver mänskliga rättigheter, centrala aktörer och verksamhetsprinciper inom rättsväsendet. Eleven kan under handledning hitta information om lag och rätt.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Utgående från exempel känner eleven igen mänskliga rättigheter och centrala aktörer och principer i anknytning till rättsväsendet.

M4 handleda eleven i att fördjupa och uppdatera sina kunskaper och färdigheter i fråga om samhälle, ekonomisk verksamhet och privat hushållning och kritiskt värdera mediernas roll och betydelse
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK3 VardagskompetensEleven lär sig ta ansvar för sig själv och andra.Elevens förmåga att planera sin egen framtid utvecklas.Eleven lär sig fungera etiskt och ekologiskt i sin vardag.Eleven kan hantera sin egen ekonomi.K4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, statistiska tabeller, diagram, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.Elevens multilitteracitet ska fördjupas genom att arbeta och producera information ensam och tillsammans med andra.K5 Digital kompetensEleven bekantar sig med olika sätt att räkna ut ekonomiska indikatorer och nyckeltal.Eleven tränar sig att skaffa fram information på ett mångsidigt och källkritiskt sätt.Eleven producerar olika texter och presentationer genom att använda digitala verktyg.InnehållI1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livetEleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.I2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att förstå funktionerna i samhället och principerna för den privata och den offentliga ekonomin. Hen lär sig att kritiskt granska mediernas roll i samhället.
Kunskaper och färdigheter som gäller samhälle, medier, ekonomi och hushållning.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven hämtar och presenterar information om samhälle och ekonomi kritiskt och på ett sätt som beaktar olika synpunkter. Eleven bedömer kritiskt mediernas verksamhet och mediepåverkan i samhället.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven hämtar information om samhälle och ekonomi ur olika källor och jämför informationen. Eleven redogör för mediernas roll i individens liv och dess verksamhet som en del i den offentliga diskussionen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven beskriver med hjälp av exempel fenomen och verksamhet i samhället och ekonomin. Eleven hittar information om samhälle och ekonomi ur olika källor och upptäcker skillnader i informationen i olika källor. Eleven beskriver mediernas påverkan i elevens eget liv och i samhället.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven känner under handledning igen faktorer som anknyter till samhälle och ekonomi. Med hjälp av handledning hittar eleven information om samhälle och ekonomi ur källor som hen får och ger under handledning ett exempel på mediernas verksamhet som förmedlare av information.

Att implementera kunskaper om samhället
M5 uppmuntra eleven att utvecklas till en företagsam och ansvarsfull ekonomisk aktör, som har insikt i entreprenörskap och arbetsliv, känner till vilka möjligheter det erbjuder och kan planera sin egen framtid
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sig i samhällslära som läroämne och i för ämnet specifika inlärningsstrategier.Elevens kritiska tänkande utvecklas.Eleven utvecklar sin förmåga att gestalta samband mellan olika saker och händelser.Eleven fördjupar sitt kunnande på att anskaffa och tillämpa information genom att använda olika kunskapskällor och hjälpmedel.K4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, statistiska tabeller, diagram, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.Elevens multilitteracitet ska fördjupas genom att arbeta och producera information ensam och tillsammans med andra.K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven bekantar sig med entreprenörskap, arbets- och näringslivet.Eleven bekantar sig med entreprenörskap och vilka möjligheter det erbjuder.Eleven bekantar sig med företag i närmiljön och samarbetar med dessa i mån av möjlighet.Eleven fördjupar sitt kunnande i att planera, genomföra och utvärdera lärprocesser.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven växer till en aktiv aktör som känner till olika möjligheter att påverka och deltar i beslutsfattandet och utvecklar sin egen närmiljö.I sitt agerande utgår eleven från att tänka etiskt och ekologiskt.Eleverna ska lära sig förstå betydelsen av sina val och handlingar för dem själva, den närmaste omgivningen, samhället och naturen.InnehållI1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livetEleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.I4 Ekonomisk verksamhetEleverna fördjupar sig i grundläggande begrepp, fenomen och centrala ekonomiska aktörer samt granskar ekonomiska faktorer lokalt, nationellt och internationellt. Den ekonomiska verksamheten granskas också ur ett etiskt, ekologiskt och globalt perspektiv. Dessutom fördjupar sig eleverna i förhållandet mellan ekonomi och välbefinnande bland annat genom arbete och entreprenörskap.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att verka som en ekonomisk aktör som känner till arbetsliv och entreprenörskap.
Förmåga att använda och tillämpa färdigheter i anknytning till entreprenörskap och arbetsliv

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven analyserar lönearbetets och entreprenörskapets betydelse i samhället. Eleven bedömer betydelsen av lönearbete respektive entreprenörskap för individen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven beskriver lönearbetets och entreprenörskapets ställning i samhället. Eleven jämför de möjligheter som lönearbete respektive entreprenörskap erbjuder individen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven beskriver utmärkande drag för lönearbete och entreprenörskap. Eleven redogör för vilka möjligheter lönearbete respektive entreprenörskap erbjuder individen.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven känner under handledning igen skillnaderna mellan lönearbete och entreprenörskap och yrken som representerar lönearbete och entreprenörskap.

M6 handleda eleven att studera olika samhällsaktiviteter, sammanknytningar och minoritetsgrupper på ett mångsidigt och fördomsfritt sätt
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven lär sig diskutera samhälleliga frågor och att motivera sin åsikt.Eleven bekantar sig med aktörer i närmiljön och med olika språk- och kulturella grupper i Finland.I skolarbetet ska man systematiskt främja respekten och förtroendet för andra.K4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, statistiska tabeller, diagram, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.Elevens multilitteracitet ska fördjupas genom att arbeta och producera information ensam och tillsammans med andra.InnehållI1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livetEleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.I2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att analysera olika gemenskaper och befolkningsgrupper i samhället.
Förmåga att mångsidigt granska olika gemenskaper och befolkningsgrupper.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven bedömer sätt på vilka man kan stödja olika befolkningsgruppers likvärdighet i samhället.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven redogör för faktorer i samhället som påverkar olika befolkningsgrupper.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven beskriver olika gemenskaper och minoritetsgrupper och deras ställning i det finländska samhället.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven känner med hjälp av exempel igen gemenskaper och minoritetsgrupper i det finländska samhället.

M7 handleda eleven att förstå principerna för samhälleligt beslutsfattande och demokratiska förfaringssätt på lokal och nationell nivå, inom Europeiska unionen och globalt samt att fungera som en aktiv medborgare som utvecklar sitt närsamhälle
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sig i samhällslära som läroämne och i för ämnet specifika inlärningsstrategier.Elevens kritiska tänkande utvecklas.Eleven utvecklar sin förmåga att gestalta samband mellan olika saker och händelser.Eleven fördjupar sitt kunnande på att anskaffa och tillämpa information genom att använda olika kunskapskällor och hjälpmedel.K4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, statistiska tabeller, diagram, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.Elevens multilitteracitet ska fördjupas genom att arbeta och producera information ensam och tillsammans med andra.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven växer till en aktiv aktör som känner till olika möjligheter att påverka och deltar i beslutsfattandet och utvecklar sin egen närmiljö.I sitt agerande utgår eleven från att tänka etiskt och ekologiskt.Eleverna ska lära sig förstå betydelsen av sina val och handlingar för dem själva, den närmaste omgivningen, samhället och naturen.InnehållI1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livetEleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.I2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att förstå demokratiska förfaringssätt i samhälleligt beslutsfattande och att använda dem i sitt närsamhälle.
Kännedom om och tillämpning av principerna för samhälleligt beslutsfattande och demokratiska förfaringssätt

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Utgående från givet material bedömer eleven hur målen för demokrati uppfylls i beslutsfattandet på olika nivåer. Eleven använder på ett mångsidigt sätt demokratiska verksamhetsprinciper i det egna närsamhället och skapar och motiverar förslag till hur de kan utvecklas.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven redogör för hur olika former för beslutsfattande främjar demokrati och hur demokratiskt beslutsfattande stöds på lokal och nationell nivå, inom den Europeiska unionen och globalt. Eleven använder demokratiska verksamhetsprinciper i det egna närsamhället.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven beskriver och förklarar kännetecken för demokratiskt beslutsfattande på lokal nivå, nationellt och inom den Europeiska unionen. Eleven beskriver på vilka olika sätt demokratiska verksamhetsprinciper kan genomföras i det egna närsamhället.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven känner under handledning igen kännetecken för demokratiskt beslutsfattande. Eleven visar med hjälp av exempel hur ett demokratiskt beslutsfattande framkommer i det egna närsamhället.

M8 handleda eleven att förstå grunderna i ekonomiförvaltning, att kunna hantera sin egen ekonomi och att konsumera ansvarsfullt och i enlighet med principerna för hållbar utveckling
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven lär sig diskutera samhälleliga frågor och att motivera sin åsikt.Eleven bekantar sig med aktörer i närmiljön och med olika språk- och kulturella grupper i Finland.I skolarbetet ska man systematiskt främja respekten och förtroendet för andra.K4 MultilitteracitetEleven övar sig i att tolka budskapet i olika texter, statistiska tabeller, diagram, bilder samt reklam.Eleven lär sig att kritiskt granska olika aktörers information och att tillämpa den.Elevens multilitteracitet ska fördjupas genom att arbeta och producera information ensam och tillsammans med andra.K6 Arbetslivskompetens och entreprenörskapEleven bekantar sig med entreprenörskap, arbets- och näringslivet.Eleven bekantar sig med entreprenörskap och vilka möjligheter det erbjuder.Eleven bekantar sig med företag i närmiljön och samarbetar med dessa i mån av möjlighet.Eleven fördjupar sitt kunnande i att planera, genomföra och utvärdera lärprocesser.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven växer till en aktiv aktör som känner till olika möjligheter att påverka och deltar i beslutsfattandet och utvecklar sin egen närmiljö.I sitt agerande utgår eleven från att tänka etiskt och ekologiskt.Eleverna ska lära sig förstå betydelsen av sina val och handlingar för dem själva, den närmaste omgivningen, samhället och naturen.InnehållI2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att förstå och tillämpa principer för hållbar ekonomi utgående från ett privat- och nationalekonomiskt perspektiv.
Förmåga att förstå och tillämpa ansvarsfull ekonomisk verksamhet

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven motiverar åtgärder som främjar hållbar framtid och bedömer vilken inverkan de har på hushåll och nationalekonomier. Utgående från givet material bedömer eleven planer i anknytning till privat ekonomi utgående från ett hållbart ekonomiskt perspektiv.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven beskriver vilken betydelse olika former av ekonomisk verksamhet har för nationalekonomin. Eleven redogör för krav som en hållbar framtid ställer på hushålls- och nationalekonomin samt på skötseln av privat ekonomi.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven förklarar vilken betydelse olika former av ekonomisk verksamhet har för privat ekonomi. Eleven beskriver krav som en hållbar framtid ställer på hushålls- och nationalekonomin samt på skötseln av privat ekonomi.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Oppilas osoittaa ohjatusti tuntevansa joitakin taloudellisen toiminnan muotoja (kuten kuluttaminen, säästäminen). Oppilas osoittaa tunnistavansa ohjatusti yksilön keinoja vaikuttaa kestävään tulevaisuuteen.

M9 handleda eleven att vidga sitt samhällsperspektiv, engagera sig i samhällelig verksamhet och diskussion samt använda sina medie- och samhällskunskaper då hen bildar sig egna uppfattningar och agerar som medborgare
Lokal precisering
Mångsidig kompetensK1 Förmågan att tänka och lära sigEleven fördjupar sig i samhällslära som läroämne och i för ämnet specifika inlärningsstrategier.Elevens kritiska tänkande utvecklas.Eleven utvecklar sin förmåga att gestalta samband mellan olika saker och händelser.Eleven fördjupar sitt kunnande på att anskaffa och tillämpa information genom att använda olika kunskapskällor och hjälpmedel.K2 Kulturell och kommunikativ kompetensEleven lär sig diskutera samhälleliga frågor och att motivera sin åsikt.Eleven bekantar sig med aktörer i närmiljön och med olika språk- och kulturella grupper i Finland.I skolarbetet ska man systematiskt främja respekten och förtroendet för andra.K7 Förmåga att delta, påverka och bidra till en hållbar framtidEleven växer till en aktiv aktör som känner till olika möjligheter att påverka och deltar i beslutsfattandet och utvecklar sin egen närmiljö.I sitt agerande utgår eleven från att tänka etiskt och ekologiskt.Eleverna ska lära sig förstå betydelsen av sina val och handlingar för dem själva, den närmaste omgivningen, samhället och naturen.InnehållI1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livetEleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.I2 Ett demokratiskt samhälleEleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.I3 Aktivt medborgarskap och påverkanEleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.I4 Ekonomisk verksamhetEleverna fördjupar sig i grundläggande begrepp, fenomen och centrala ekonomiska aktörer samt granskar ekonomiska faktorer lokalt, nationellt och internationellt. Den ekonomiska verksamheten granskas också ur ett etiskt, ekologiskt och globalt perspektiv. Dessutom fördjupar sig eleverna i förhållandet mellan ekonomi och välbefinnande bland annat genom arbete och entreprenörskap.
Mål för elevens lärande
Eleven lär sig att tillgodogöra sig och dra nytta av centrala kunskaper och färdigheter i samhällelig verksamhet.
Tillämpa samhälleligt tänkande och färdigheter i att delta och påverka samt mediefärdigheter

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 9
Eleven deltar konstruktivt i behandlingen av samhällspolitiska frågor och utvärderar de diskussioner som förts.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 8
Eleven deltar i behandlingen av samhällspolitiska frågor och jämför olika sätt att påverka. Eleven motiverar åsikter i samhälleliga frågor på ett mångsidigt sätt.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 7
Eleven ger exempel på sätt att delta och påverka i samhället. Eleven motiverar åsikter i samhälleliga frågor.

Beskrivning av kunnandet för vitsordet 5
Eleven ger under handledning exempel på olika sätt att delta och påverka i samhället. Eleven tar ställning i en samhällsfråga.

Innehåll

I1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livet

Grunderna för läroplanen

Eleverna fördjupar sig i individens ansvar, skyldigheter och rättigheter och i hur man får kontroll över det egna livet och ekonomin. Då de planerar sin egen framtid bekantar de sig med arbetslivet och med olika näringar. De studerar också olika sätt att främja sitt eget välbefinnande och säkerheten i familjen och närmiljön.

I2 Ett demokratiskt samhälle

Grunderna för läroplanen

Eleverna fördjupar sig i demokratiska och rättsstatliga principer och förfaringssätt. I undervisningen behandlas mänskliga rättigheter och anknytande internationella avtal. Undervisningen omfattar strukturer och maktutövning i samhället. Eleverna undersöker även hur åsikter kanaliseras i verksamhet och beslut av individer, organisationer, medier och den offentliga makten, i Finland och internationellt.

I3 Aktivt medborgarskap och påverkan

Grunderna för läroplanen

Eleverna bekantar sig med olika kanaler och medel för samhällelig påverkan. Skolan ska skapa konkreta förutsättningar för delaktighet och ett aktivt, ansvarsfullt och konstruktivt samarbete, även med aktörer utanför skolan, så att eleverna kan öva sig att använda färdigheter som behövs inom samhällelig verksamhet, i arbetslivet och i ekonomisk verksamhet.

I4 Ekonomisk verksamhet

Grunderna för läroplanen

Eleverna fördjupar sig i grundläggande begrepp, fenomen och centrala ekonomiska aktörer samt granskar ekonomiska faktorer även ur ett också med tanke på hållbar konsumtion. Dessutom fördjupar sig eleverna i förhållandet mellan ekonomi och välbefinnande bland annat genom arbete och entreprenörskap.

eGrunder