Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa

Arvioinnin tehtävät perusopetuksessa

Formatiivinen arviointi

Summatiivinen arviointi

Arvioinnin yleiset periaatteet

Oppimisen ja osaamisen arviointi

Työskentelyn arviointi

Käyttäytymisen arviointi

Opinnoissa eteneminen perusopetuksen aikana

Opinnoissa eteneminen vuosiluokittain

Opinnoissa eteneminen tavoitekokonaisuuksittain

Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet

Perusopetuksen päättöarviointi

Perusopetuksen päättöarvosanan muodostaminen

Yhteisten oppiaineiden päättöarviointi

Yhteisten taito- ja taideaineiden päättöarviointi

Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa

Johonkin oppiaineeseen painottuva opetus ja päättöarviointi

Oppilaskohtaisia tukitoimia saavan oppilaan päättöarviointi

Poissaolojen vaikutukset arviointiin

Arvioinnin uusiminen ja oikaisu

Todistukset

Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa

Lukuvuositodistus

Välitodistus

Erotodistus

Perusopetuksen päättötodistus

Erityinen tutkinto ja siitä annettavat todistukset

Paikallisesti päätettävät asiat

6.13.1 Paikallisesti päätettävät asiat Tuusniemellä

Yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta ja arvioinnista tiedottaminen

Opettajat käyttävät Wilmaa sekä summatiivisen että formatiivisen arvioinnin työvälineenä. Seuraamalla Wilman tuntimerkintöjä huoltajat saavat tietoa oppilaan työskentelystä ja käyttäytymisestä. Wilmassa annetaan tietoa oppilaan arvioitavista suorituksista, esimerkiksi testien ja kokeiden arvosanoista.

Vuosiluokilla 1-5 pidetään arviointikeskustelut marras-joulukuussa, joihin kutsutaan myös huoltajat. Vuosiluokilla 6-7 pidetään kehityskeskustelut, jolloin huoltajan kanssa keskustellaan oppilaan etenemisestä, työskentelystä ja käyttäytymisestä. Tarvittaessa kehityskeskustelut järjestetään myös 8. ja 9. luokilla. Toisen luokan keväällä oppilas, huoltaja ja luokanopettaja arvioivat yhdessä oppilaan edistymistä kielellisissä valmiuksissa, työskentelytaidoissa sekä taidoissa huolehtia omista ja yhteisesti sovituista tehtävistä.

Vähintään kerran lukuvuodessa järjestetään vanhempainilta.

Tehostetun ja erityisen tuen oppilaiden pedagogiset asiakirjat laaditaan syksyisin ja tarkistetaan keväisin yhteistyössä oppilaan ja huoltajan/huoltajien kanssa.

Käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet

Käyttäytymisen arvioinnin tavoitteena on, että oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristönsä. Tällä tarkoitetaan oppilaan kykyä ja halua ymmärtää, arvostaa ja tukea toisia ihmisiä sekä vaalia ympäristöä, arvostaa omaa ja toisten työtä sekä noudattaa kouluyhteisön sääntöjä. Omalla käyttäytymisellään oppilas tukee opiskeluyhteisönsä toimintaa. Etenkin kiitettävä ja erinomainen arvosana vaativat rikkeetöntä ja keskitasoa positiivisempaa toimintaa. Oppilaan käyttäytymistä arvioivat kaikki häntä opettavat opettajat.

Arvosana

Erinomainen 10

Oppilas

 käyttäytyy esimerkillisesti

 on ystävällinen ja kohtelias toisille

 tukee opiskeluyhteisönsä toimintaa olemalla auttavainen, oma-aloitteinen, rehellinen, yritteliäs, ahkera ja vastuuntuntoinen

 noudattaa koulun sääntöjä

Kiitettävä 9:

Oppilas

 käyttäytyy moitteettomasti

 on ystävällinen ja kohtelias toisille

 tukee opiskeluyhteisönsä toimintaa olemalla pääsääntöisesti auttavainen, oma-aloitteinen, rehellinen, yritteliäs, ahkera ja vastuuntuntoinen

 noudattaa koulun sääntöjä

Hyvä 8:

Oppilas

 käyttäytyy hyvin

 on ystävällinen ja kohtelias toisille

 tukee opiskeluyhteisönsä toimintaa pyrkimällä olemaan auttavainen, oma-aloitteinen, rehellinen, yritteliäs, ahkera ja vastuuntuntoinen

 noudattaa pääsääntöisesti koulun sääntöjä ja kykenee korjaamaan toimintaansa

Tyydyttävä 7:

Oppilas

 käyttäytyy ajoittain epäasiallisesti

 suhtautuu toisinaan kielteisesti muihin

 osaa olla auttavainen, oma-aloitteinen, rehellinen, yritteliäs, ahkera ja vastuuntuntoinen

 osoittaa joskus piittaamattomuutta säännöistä ja pyrkii korjaamaan toimintaansa

Kohtalainen 6:

Oppilas

 käyttäytyy usein epäasiallisesti

 ei huomioi muita

 suhtautuu kielteisesti koulutyöhön

 rikkoo toistuvasti sääntöjä

Välttävä 5:

Oppilas

 käyttäytyy jatkuvasti epäasiallisesti

 suhtautuu kielteisesti muihin

 laiminlyö koulutyötään ja aiheuttaa haittaa kouluyhteisön toiminnalle

 ei noudata sääntöjä

Heikko 4:

Oppilas

 ei pysty toimimaan kouluyhteisössä

 on täysin piittaamaton yleisistä käyttäytymisnormeista ja koulun säännöistä

Valinnaisten aineiden arviointi

Kahden viikkotunnin valinnat arvioidaan luokilla 4 - 9 numeroin; yhden viikkotunnin valinnaisaineet suoritusmerkinnällä. Ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti hyväksytty- merkinnällä. Yhteiseen oppiaineeseen liittyvässä sanallisesti arvioitavassa valinnaisessa aineessa osoitettu osaaminen voi korottaa kyseisen oppiaineen päättöarvosanaa.

Opinnoissa etenemisen, vuosiluokalta siirtymisen ja vuosiluokalle jättämisen periaatteet ja käytännöt

Mikäli oppilaan suoritus jossakin oppiaineessa on vaarassa tulla hylätyksi, keskustellaan tästä välittömästi oppilaan ja huoltajan kanssa. Huoltajalle lähetetään nelosvaroitus hyvissä ajoin ennen lukuvuoden päättymistä. Oppilaalle annetaan mahdollisuus osoittaa edistyminen ennen lukuvuoden päättymistä. Osaamisen osoittamiseen oppilas voi käyttää erilaisia näyttömahdollisuuksia. Mikäli oppilas saa hylätyn (4) arvosanan, hänen on mahdollista osoittaa osaamisensa kesäkuun aikana. Järjestelyistä vastaa yhtenäiskoulu.

Jos suoritusmahdollisuus annetaan lukuvuoden koulutyön päätyttyä, luokalle jättämisestä voidaan koulutyön päättyessä tehdä lukuvuositodistuksessa ehdollinen päätös. Päätöksessä mainitaan ne vuosiluokan oppimäärän osa-alueet, joiden hyväksytty suorittaminen erillisessä kokeessa on vuosiluokalta siirtymisen edellytys. Päätös tehdään häntä opettavien opettajien ja rehtorin toimesta.

Perusopetusasetuksen 11§2 momentin mukaan oppilas voidaan myös jättää luokalle, vaikka hänellä ei ole hylättyjä suorituksia, jos sitä on pidettävä hänen yleisen koulumenestyksensä vuoksi tarkoituksenmukaisena. Oppilaan huoltajalle tulee tällöin varata mahdollisuus tulla kuulluksi ennen päätöksen tekemistä.

Sanallisen arvion ja numeroarvosanan antaminen todistuksissa eri oppiaineissa sekä käyttäytymisen arvioinnissa

Tuusniemen yhtenäiskoulussa oppilaalle annetaan lukuvuositodistus lukuvuoden päättyessä. Vuosiluokilla 1-3 lukuvuositodistukseen annetaan sanallinen arviointi. Sanallisessa arvioinnissa oppiaineet arvioidaan asteikolla: osaat erinomaisesti / osaat hyvin / osaat melko hyvin / taitosi ovat kehittymässä / hylätty. Vuosiluokilla 4-8 annetaan lukuvuositodistus ja vuosiluokalla 9 päättötodistus lukuvuoden päättyessä. Näissä käytetään numeroarviointia (4-10).

Vuosiluokilla 1-5 ei anneta välitodistusta. Vuosiluokilla 6-9 annetaan välitodistus numeroarvosanoilla (4-10).

Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden arviointi voidaan tarvittaessa antaa kaikilla vuosiluokilla sanallisena. Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviointia.

Käyttäytyminen arvioidaan vuosiluokilla 1-3 lukuvuositodistuksen liitteenä sanallisesti asteikolla: osaat erinomaisesti / osaat hyvin / osaat melko hyvin / taitosi ovat kehittymässä / hylätty. Vuosiluokilla 4-8 käyttäytyminen arvioidaan numeroarviointina (4-10) sekä välitodistuksessa että lukuvuositodistuksessa. Vuosiluokalla 9 käyttäytymisen arvio annetaan vain välitodistuksessa.

Erotodistus annetaan samoin periaattein kuin lukuvuositodistus. Erotodistukseen ei merkitä käyttäytymisen arvioita.

ePerusteet