Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa
Arvioinnin tehtävät perusopetuksessa
Formatiivinen arviointi
Summatiivinen arviointi
Arvioinnin yleiset periaatteet
Lumijoen peruskoulussa tiedotetaan oppilaita ja huoltajia arvioinnin periaatteista ja käytänteistä muun muassa Wilmassa. Jokaisen opettajan velvollisuus on käydä opettamiensa oppiaineiden arviointikriteerit ja -käytänteet läpi oppilaiden kanssa ja tiedottaa niistä myös huoltajia. Kuudennen ja yhdeksännen vuosiluokan päättyessä arviointi perustuu Opetushallituksen julkaisemiin päättöarvioinnin kriteereihin. Lumijoen perusopetuksen opetussuunnitelma ja arviointikriteerit löytyvät Lumijoen peruskoulun verkkosivuilta.
Alkuopetuksessa arviointikeskustelut käydään kevätlukukauden alussa, ja lisäksi arviointikeskustelut käydään kuudennella vuosiluokalla ennen lukuvuoden päättymistä. Muilla vuosiluokilla arvioinnista keskustellaan huoltajien kanssa vanhempainvarttien yhteydessä.
Kaikilla huoltajilla on Wilma-tunnukset, joilla he pääsevät seuraamaan summatiivisen arvioinnin toteutumista kaikissa oppiaineissa. Opettajan merkitsevät Wilmaan koevaraukset ja oppilaiden summatiivisten kokeiden arvosanat.
Oppimisen ja osaamisen arviointi
Työskentelyn arviointi
Käyttäytymisen arviointi
Lumijoella oppilaiden käyttäytyminen arvioidaan vuosiluokilla 1-2 sanallisesti ja vuosiluokilla 3-9 numeroin. Käyttäytymisen arviointi perustuu paikallisiin käyttäytymisen kriteereihin, jotka ovat opetussuunnitelman liitteenä.
Opinnoissa eteneminen perusopetuksen aikana
Opinnoissa eteneminen vuosiluokittain
Lumijoen peruskoulussa oppilas siirtyy seuraavalle vuosiluokalle, mikäli hän on saavuttanut vuosiluokan oppimäärään sisältyvissä oppiaineissa vähintään välttävät tiedot. Jos oppilaan suoritus yhdessä tai useammassa vuosiluokan oppimäärään kuuluvassa oppiaineessa on hylätty, hänelle annetaan mahdollisuus osoittaa saavuttaneensa hyväksytyt tiedot ja taidot erillisessä kokeessa. Oppiaineen opettaja määrittelee kokeen sisällön ja ajankohdan. Erillinen koe voidaan järjestää myös lukuvuoden koulutyön ulkopuolella.
Mikäli oppilaan koko vuosiluokan suoritus jossakin oppiaineessa on vaarassa tulla hylätyksi, voidaan Lumijoen peruskoulussa antaa vähintään yksi mahdollisuus erilliseen näyttöön lukuvuoden aikana. Jos oppilas ei ole kyennyt osoittamaan osaamistaan ennen lukuvuoden koulutyön päättymistä, annetaan suoritusmahdollisuus vielä kevätlukukauden päättymisen jälkeen yhdessä erillisessä näytössä.
Opinnoissa eteneminen tavoitekokonaisuuksittain
Tavoitekokonaisuuksittain opiskelevan oppilaan arvioinnista vastaa erityisluokanopettaja, joka vastaa myös opintojen suunnittelusta. Erityisluokanopettaja voi tehdä arviointiyhteistyötä myös aineenopettajien kanssa.
Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet
Lumijoella oppilaat saavat sanallisen päättöarvioinnin vuosiluokilla 1-2 ja numeraalisen päättöarvioinnin vuosiluokilla 3-6 ja 7-9. Kuudennen vuosiluokan päättyessä arviointi perustuu Opetushallituksen julkaisemiin arviointikriteereihin. Myös yhdeksännen vuosiluokan päättyessä arvosana perustuu Opetushallituksen julkaisemiin perusopetuksen päättöarvioinnin kriteereihin.
Valinnaisaineiden arviointi
Lumijoen paikallisessa tuntijaossa vuosiluokilla 3-7 taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit on lisätty yhteisinä opiskeltavien aineiden oppimääriin.
8. ja 9. vuosiluokalla kaksi taito- ja taideaineiden valinnaista tuntia perustuu oppilaan valintaan. Oppilaat valitsevat 7. vuosiluokalla yhden jatkavan taide- ja taitoaineen, jota opiskellaan 2 tuntia viikossa sekä kahdeksannella että yhdeksännellä luokalla. Vaihtoehtoina ovat kuvataide, kotitalous, käsityö (tekstiili/tekninen työ) ja musiikki. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit ovat aina näiden oppiaineiden yhteiseen oppimäärään kuuluvia tunteja. Päättöarviointi annetaan, kun oppilas on opiskellut oppiaineen kokonaistuntimäärän. Päättöarviointi perustuu perusopetuksen päättöarviointikriteereihin.
7. vuosiluokan keväällä oppilas valitsee itselleen lisäksi yhden pitkän valinnaisaineen, jota hän opiskelee 2 tuntia viikossa sekä 8. että 9. vuosiluokalla. Pitkä valinnaisaine arvioidaan numeroarvosanalla, ja siitä tulee lukuvuositodistukseen oma, erillinen arvosanansa. Kukin valinnaisaineen opettaja vastaa aineensa arviointikriteereiden laatimisesta sekä niistä tiedottamisesta oppilaille sekä huoltajille.
Pitkien valinnaisaineiden lisäksi oppilaat valitsevat itselleen lyhyitä valinnaisaineita. 7. vuosiluokan keväällä kukin oppilas valitsee itselleen kaksi lyhyttä valinnaisainetta, joita hän opiskelee 8. vuosiluokan aikana; toista syyslukukaudella 2 tuntia viikossa ja toista kevätlukukaudella 2 tuntia viikossa. 8. vuosiluokan keväällä oppilas valitsee itselleen uudelleen kaksi lyhyttä valinnaisainetta, joita hän opiskelee 9. vuosiluokan aikana; toista syyslukukaudella 2 tuntia viikossa ja toista kevätlukukaudella 2 tuntia viikossa. Lyhyet valinnaisaineet arvioidaan hyväksytty/hylätty.
Perusopetuksen päättöarviointi
Lumijoen peruskoulussa noudatetaan päättöarvioinnissa Opetushallituksen julkaisemia päättöarvioinnin kriteereitä.
Perusopetuksen päättöarvosanan muodostaminen
Yhteisten oppiaineiden päättöarviointi
Yhteisten taito- ja taideaineiden päättöarviointi
Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa
Lumijoella ei ole käytössä korottamisen periaatetta.
Johonkin oppiaineeseen painottuva opetus ja päättöarviointi
Lumijoen peruskoulussa ei ole käytössä painotettua opetusta.
Oppilaskohtaisia tukitoimia saavan oppilaan päättöarviointi
Poissaolojen vaikutukset arviointiin
Arvioinnin uusiminen ja oikaisu
Todistukset
Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa
Lumijoen peruskoulussa vuosiluokilla 1-2 arviointi on sanallista ja vuosiluokilla 3-9 numeraalista. Numeroarviointia voidaan täydentää sanallisella arvioinnilla. Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviointia. Sanallista arviointia voidaan käyttää päättöarviointia lukuun ottamatta myös niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli. Myös näissä tapauksissa tavoitteena on kuitenkin ensisijaisesti numeraalinen arvosana vuosiluokilla 3-9.
Lukuvuositodistus
Lumijoen peruskoulussa käytetään lukuvuositodistuksissa sanallista arviota vuosiluokilla 1-2 ja numeroarvosanaa vuosiluokilla 3-8. Vuosiluokilla 1-2 käyttäytymisestä annetaan sanallinen arvio todistuksen liitteenä.
Välitodistus
Lumijoen peruskoulussa annetaan välitodistus vuosiluokilla 3-9. Vuosiluokalla 3 välitodistukseen annetaan sanallinen arvio ja vuosiluokilla 4-9 numeroarvosanat. Vuosiluokalla 3 käyttäytymisestä annetaan sanallinen arvio todistuksen liitteenä. Vuosiluokilla 1 ja 2 välitodistuksen korvaa oppilaan ja huoltajan kanssa käytävä arviointikeskustelu, joka kirjataan Wilmaan. Vuosiluokalla 6 välitodistusta täydennetään lisäksi arviointikeskustelulla.
Erotodistus
Lumijoen peruskoulusta annetaan vuosiluokilla 1-3 sanallinen erotodistus. Vuosiluokilla 4-9 erotodistukseen annetaan numeroarvosanat.
Perusopetuksen päättötodistus
Erityinen tutkinto ja siitä annettavat todistukset
Lumijoen peruskoulussa ei lähtökohtaisesti järjestetä erityistä tutkintoa.