Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa

Arvioinnin tehtävät perusopetuksessa

Formatiivinen arviointi

Formatiivinen arviointi Lapinjärvellä

Jokainen opettaja suunnittelee ja sisällyttää opetukseensa monipuolisesti oppimisen tavoitteita tukevia formatiivisen arvioinnin toimintoja kaikissa oppiaineissa. 

Oppilas on alusta lähtien aktiivisessa roolissa oppimisprosessin arvioinnissa. Itse- ja vertaisarvioinnissa arvioidaan oppimisprosessia. Tavoitteena on, että oppilas oppii säätelemään omaa oppimistaan:

  • Oppilas oppii itsearvioimaan omaa oppimistaan. 

  • Oppilas rakentaa vahvan, mutta realistisen käsityksen itsestään oppijana. 

Formatiivinen arviointi mahdollistuu oppilaan ja opettajan välisissä arjen tilanteissa ja palautekeskusteluissa, joita käydään oppimisen kannalta tarkoituksenmukaisissa kohdissa.

Halutessaan opettaja voi käyttää esimerkiksi Wilman, Qridin tai jonkin muun sähköisen alustan formatiivisen arvioinnin työkaluja (valmiiksi luotua oppijana kehittymisen arviointityökalua, käyttäytymisen itsearviointia tai luoda omia arviointikohteita) formatiivisessa arvioinnissa.

Summatiivinen arviointi

Summatiivinen arviointi Lapinjärvellä

Lapinjärvellä oppilaalle ja huoltajalle annetaan oppilaan oppimisesta, osaamisesta, työskentelystä ja käyttäytymisestä kertovaa palautetta vuosiluokilla 1-6 seuraavasti:

  • arviointikeskustelu marras-tammikuussa

  • lukuvuositodistus vuosiluokilla 1-6 kevätlukukauden päätteeksi 

  • lukuvuositodistuksessa annetaan sanallinen arvio kaikissa kouluaineissa vuosiluokille 1-2

  • lukuvuositodistuksessa annetaan numeroarvio kaikissa kouluaineissa sekä käyttäytymisessä vuosiluokille 3-6

Toisen ja kuudennen vuosiluokan lopulla oppilaalle annetaan lukuvuositodistuksen lisäksi myös muuta ohjaavaa palautetta opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Ohjaava palaute voi olla suullista, kirjallista tai molempia. Palautteen antamisessa on tärkeää myös oppilaiden ja huoltajien näkemyksien kuuleminen.

Arvioinnin yleiset periaatteet

Oppimisen ja osaamisen arviointi

Työskentelyn arviointi

Käyttäytymisen arviointi

Käyttäytymisen arviointi Lapinjärvellä

  • Käyttäytymisen arviointi perustuu Lapinjärven perusopetuksen arvopohjaan sekä kasvatukselle asetettuihin tavoitteisiin sekä koulun kasvatustavoitteisiin, yhteisön toimintakulttuuria määrittäviin linjauksiin ja järjestyssääntöihin. 

  • Tavoitteena on, että oppilas osaa ottaa huomioon toiset ihmiset sekä ympäristön, noudattaa yhteisiä sääntöjä ja toimintatapoja, osaa käyttäytyä tilanteen vaatimalla tavalla ja hyvien tapojen mukaisesti.

  • Oppilaita ja huoltajia kannustetaan osallistumaan koulun kasvatustavoitteita ja käyttäytymiselle asetettavia tavoitteita koskevaan keskusteluun ja tavoitteiden määrittelyyn. 

  • Arvioinnissa huomioidaan: muiden ihmisten huomiointi työrauhan ja yhteisöllisyyden näkökulmasta, fyysisen ympäristön huomiointi, oman ja toisen työn arvostaminen sekä yleinen sääntöjen noudattaminen

  • Käyttäytymisen arvioinnissa erityisen tärkeä on huolehtia, että arviointi ei kohdistu oppilaan persoonaan, temperamenttiin eikä muihin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. 

  • Käyttäytyminen arvioidaan todistuksissa omana kokonaisuutena, eikä se vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arvioon.

  • Käyttäytymistä arvioidaan vuosiluokilla 1-2 erillisellä liitteellä ja vuosiluokilla 3-6 numerolla.

  • Käyttäytymisen arvioinnin tekee aina oppilasta opettanut opettaja, tai jos opettajia on useita, opettajat yhdessä. 

  • Opettaja avaa käyttäytymisen arvioinnin tavoitteet ja arviointikriteerit oppilaille ja niihin palataan useaan kertaan lukuvuoden aikana.

Opinnoissa eteneminen perusopetuksen aikana

Opinnoissa eteneminen vuosiluokittain

Lapinjärvellä opinnoissa vuosiluokittain etenemisen periaatteet ja käytännöt

Lapinjärvellä pyritään etupainotteisesti tarjoamaan oppilaalle riittävästi tukea oppiaineen suorittamiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Mikäli lukuvuoden aikana osoittautuu, ettei oppilas suoriudu oppiaineen tavoitteista, hänelle laaditaan oma oppimissuunnitelma. Yhtenä eriyttämisen menetelmänä voidaan käyttää opiskelun erityisten painoalueiden määrittelyä, jolloin oppilas keskittyy niiden opiskeluun. Tavoitteena on auttaa oppilasta ottamaan haltuun opinnoissa etenemisen kannalta välttämättömät sisällöt. Keskittymällä olennaiseen, oppilaalle jää voimavaroja vahvistaa oppimaan oppimisen taitojaan.

Opiskelun erityiset painoalueet muodostetaan opetussuunnitelmassa määritellyistä, oman vuosiluokan keskeisimmistä sisällöistä eli niin sanotuista ydinsisällöistä. Tällöin oppilas pyrkii edelleen oman vuosiluokkansa tavoitteisiin; painoalueet eivät siis voi olla esimerkiksi alempien vuosiluokkien tavoitteita tai sisältöjä. Tässä painoalueittain tapahtuva opiskelu eroaa yksilöllistämisestä, koska yksilöllistämisessä on kyse myös opiskelun tavoitetason madaltamisesta.

Kodin ja koulun yhteistyö on tärkeää ja oppilaan ja huoltajan tulee saada oppimäärän suorittamisesta ja opintojen etenemisestä säännöllistä palautetta. Oman oppimissuunnitelman tavoitteet laaditaan yhteistyössä kodin ja koulun välillä.

Opinnoissa eteneminen tavoitekokonaisuuksittain

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu Lapinjärvellä

VSOP voi olla ryhmän tai koko koulun toimintamalli. Usein VSOP on kuitenkin käytössä sellaisilla yksittäisillä oppilailla, joilla katsotaan olevan väliaikainen este tai hidaste oppimisessa ja opiskelussa. VSOP:ta voidaan käyttää myös silloin, kun on syytä nopeuttaa etenemistä koulupolulla. Oppilaalla saattaa esimerkiksi olla jo valmiina vuosiluokalle tarvittavia tietoja ja taitoja.

Oppilas siirtyy opiskelemaan vuosiluokkiin sitomattomasti, mutta varsinainen VSOP –opiskelu voi koskea vain osaa oppiaineista. Oppiaineet, jotka opiskellaan vuosiluokkiin sitomattomasti, tulee määritellä yhteisessä suunnittelupalaverissa huoltajia ja oppilasta kuunnellen. Oppiaineiden tavoitteet perustuvat oppilaalla käytössä olevaan opetussuunnitelmaan, useimmiten yleisopetuksen mukaiseen opetussuunnitelmaan. Vain yksilöllistetyissä oppiaineissa tavoitteet ovat jokaisella henkilökohtaiset. Opiskeltava tuntimäärä noudattelee opetuksenjärjestäjän määrittelemää tuntijakoa, jos erityisten opetusjärjestelyjen (PoL18§) turvin muuta ei ole päätetty.

Oppilaan opinnot koostuvat opintokokonaisuuksista. Opintokokonaisuuksia voidaan yhdistellä aineiden välillä, joten projektityyppinen opiskelu soveltuu hyvin VSOP-opiskeluun.opintokokonaisuuteen on merkitty opiskelua ohjaava tuntimäärä ja arvioitavat tavoitteet. Olennaista kuitenkin on, että oppiaineiden kokonaistuntimäärät noudattelevat opetuksenjärjestäjän tuntijakoa.

Opintokokonaisuuksiin kannattaa merkitä myös oppiaineen ydinsisällöt, jolloin tehtyä työtä voi hyödyntää myös muissa opetuksen joustoissa, kuten erityisissä painoalueissa. Opettajan lisäksi oppilaan ja huoltajien on pystyttävä seuraamaan opiskelun edistymistä. Oppilaalle laaditaan oma opinto-ohjelma, jossa määritellään opiskeltavat opintokokonaisuudet eri oppiaineissa, niiden suorittamisjärjestys, tavoitteet sekä opiskelu- ja arviointitavat.  Opinto-ohjelma voidaan sisällyttää pedagogisiin asiakirjoihin tai liittää HOJKSin tai oppimissuunnitelman liitteeksi.

  • VSOP-aineita on muutamia: Oppilas opiskelee pääsääntöisesti oman luokkansa mukana ja laaja-alainen erityisopettaja ohjaa VSOP-aineita eteenpäin.

  • VSOP-aineita runsaasti ja koulunkäynti vaatii muutakin vahvaa tukea: Oppilas opiskelee erityisluokassa tai pienryhmätyyppisesti erityisluokanopettajan tai laaja-alaisen erityisopettajan ohjauksessa.

  •  VSOP-aineita runsaasti, koulunkäynnin tukemiseen ei muuta tarvetta: Oppilas voi opiskella sekä alemman, että oman ikäluokkansa mukana, räätälöity lukujärjestys.

Toteutus tulee miettiä aina yksilöllisesti, oppilaan kokonaistilanne ja tuen tarpeet huomioiden.

Vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen siirtyvälle oppilaalle tehdään hallinnollinen päätös, ellei hän ole jo erityisen tuen piirissä. Vuosiluokkiin sitomattomasti etenevälle oppilaalle tehdään opinto-ohjelma tai erityisen tuen piirissä olevalle oppilaan opinto-ohjelma määritellään HOJKSissa.

Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet

Lukuvuoden päätteeksi arvioitavat yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet Lapinjärvellä

Valinnaiset taito- ja taideaineet sekä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa opiskellut sisällöt sekä saavutetut tavoitteet otetaan huomioon kunkin oppiaineen arvosanaa muodostettaessa. Taito- ja taideaineiden arvosanojen muodostamisessa huomioidaan valinnaisten taito- ja taideaineiden laajuus suhteessa yhteisiin oppiaineisiin.

Valinnaiset oppiaineet arvioidaan osana oppiaineen arvosanaa.

Perusopetuksen päättöarviointi

Päättöarvioinnin toteuttaminen Lapinjärvellä: 

Lapinjärveläiset opiskelijat vuosiluokilla 7–9 Loviisassa, jossa päättöarviointi tapahtuu paikallisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Perusopetuksen päättöarvosanan muodostaminen

Yhteisten oppiaineiden päättöarviointi

Yhteisten taito- ja taideaineiden päättöarviointi

Valinnaisten aineiden arviointi päättöarvioinnissa

Johonkin oppiaineeseen painottuva opetus ja päättöarviointi

Oppilaskohtaisia tukitoimia saavan oppilaan päättöarviointi

Poissaolojen vaikutukset arviointiin

Lapinjärvellä toteutetaan Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteistä mallia poissaolojen ennaltaehkäisemiseksi, poissaolojen puuttumiseksi sekä läsnäolon vahvistamiseksi.

Erityisesti pitkien poissaolojen yhteydessä oppilaalle tarjotaan koulun tukitoimia monipuolisesti. Eriyttäminen muistetaan kaikilla tuen tasoilla. Oppilaalle annetaan mahdollisuus monipuoliseen arviointiin ja näyttöön. Opettajan antamien ohjeiden mukaisesti joitakin oppiaineita voidaan sopia kotona suoritettaviksi. 

Arvioinnin uusiminen ja oikaisu

Todistukset

Todistukset Lapinjärvellä

Lukuvuositodistus annetaan oppilaille lukuvuoden päättyessä. Välitodistuksia voidaan antaa tarvittaessa haluttuina ajankohtina. Erotodistus annetaan oppilaalle, joka vaihtaa toiseen kouluun tai eroaa perusopetuksesta tai ei ole saanut oppivelvollisuutta suoritetuksi oppivelvollisuutensa aikana. Erotodistukseen ei merkitä käyttäytymisen arvioita. Päättötodistusta Lapinjärvellä ei anneta, koska oppilas saa sen perusopetuksen päätteeksi.

Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa

Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa Lapinjärvellä

Sanallinen arviointi annetaan lukuvuositodistuksissa vuosiluokilla 1-2. Vuosiluokilla 3-6 lukuvuositodistuksen arviointi on numeerista. Käyttäytyminen arvioidaan vuosiluokkien 1-2 todistuksessa erillisellä liitteellä sanallisesti. Vuosiluokilla 3-6 lukuvuositodistuksen käyttäytymisen arviointi on numeerista. Muun kielisten ja yksilöllistettyjen oppimäärien arviointi toteutetaan vastaavalla tavalla kuin muidenkin oppilaiden lukuvuosiarviointi.

Lukuvuositodistus

Välitodistus

Erotodistus

Perusopetuksen päättötodistus

Lapinjärven oppilaat päättävät perusopetuksen Loviisassa tai muissa kunnissa.

Erityinen tutkinto ja siitä annettavat todistukset

Paikallisesti päätettävät asiat

Yhteistyö huoltajien kanssa arvioinnin osalta ja arvioinnista tiedottamisen muodot

Oppilaan oppimisesta työskentelystä ja käyttäytymisestä on annettava tietoa oppilaalle ja huoltajalle aina tarvittaessa. Tiedottamiseen voi käyttää esimerkiksi kouluilla käytössä olevia sähköisiä tiedostusjärjestelmiä ja muuta kirjallista tiedottamista sekä suullista viestintää.

Paikalliset tarkennukset on eritelty lukuihin 6.1-6.12

ePerusteet