Ympäristöoppi

Opetussuunnitelman perusteet

Ympäristöopin osaamisen arvioimisessa keskeistä on tutkimisen ja työskentelyn arviointi ympäristöopin eri tiedonalojen tiedollisen osaamisen arvioinnin ohella. Ympäristöopin eri tiedonaloja yhdistetään kokonaisuuksiksi, joilla on omat tavoitteensa ja arviointiperustansa. Oppilaille tarjotaan monipuolisia mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan. Arvioinnin kohteena eivät ole oppilaiden arvot, asenteet, terveyskäyttäytyminen, sosiaalisuus, temperamentti tai muut henkilökohtaiset ominaisuudet.  

Ympäristöopin sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa vuosiluokittain 3–6 kohdennettuihin tavoitteisiin. Lukuvuosiarviointi 6. luokalla perustuu paikallisessa opetussuunnitelmassa kyseiselle vuosiluokalle kohdennettuihin oppiaineen opetuksen tavoitteisiin. 

Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää ympäristöopin valtakunnallisia arviointikriteereitä. Oppilas on saavuttanut ympäristöopin tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan ympäristöopin tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin lukuvuosiarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy ympäristöopin lukuvuosiarviointiin ja siitä muodostettavaan arvosanaan.   

Oppilaita ohjataan tunnistamaan omia ennakkokäsityksiä, vahvuuksia ja kehittämistarpeita sekä rohkaistaan kannustamaan toisia oppimisessa. Oppimista ohjataan kysymysten, rakentavan palautteen ja konkreettisten kehittämisehdotusten avulla. Myönteinen palaute ja kannustaminen tukevat erityisesti työskentelytaitojen ja motivaation kehittymistä.  


Paikallinen opetussuunnitelma

Tavoitteiden asettelu sekä työtapojen ja arvioinnin suunnittelu tapahtuu oppilaiden ja opettajan yhteistyönä. Tavoitteiden saavuttamista ja työskentelyn etenemistä arvioidaan ja dokumentoidaan jatkuvasti oppimisprosessin aikana. Oppilasta ohjataan rakentavan palautteen, ohjaavien kysymysten ja konkreettisten kehittämisehdotusten avulla. Myönteinen palaute ja kannustaminen tukevat motivaatiota, intoa ja tehostavat koko oppimisprosessia.

Itsearviointi kehittää itseohjautuvuutta. Opettajan tehtävä on ohjata oppilasta reflektoimaan omaa toimintaansa. Häntä ohjataan tunnistamaan omia ennakkotietojaan , -taitojaan ja käsityksiään sekä tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan.

Vertaisarviointi ohjaa oppilaita kiinnittämään huomiota olennaiseen ja tukea yhteisöllistä oppimista. Vertaisryhmää rohkaistaan ja ohjataan antamaan rakentavaa palautetta ja kannustamaan toisiaan.  Saatua palautetta opitaan ottamaan vastaan ja käyttämään hyödyksi.

Opiskeluprosessia ja sen tuloksia dokumentoidaan. Oppilas voi osoittaa edistymistään monin eri tavoin. Oppimisen arviointitavassa otetaan huomioon oppilaan ikätaso, kehitystaso, oppimistyyli ja muut yksilölliset seikat. Oppimista havainnoidaan keskusteluissa, toiminnassa, erilaisissa esityksissä ja kuvallisessa ilmaisussa. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa tähän monipuolisia mahdollisuuksia.

Opittavat taidot ja tiedot jaetaan kokonaisuuksiksi, joilla on omat tavoitteensa ja arviointiperusteensa, jotka määritellään yhdessä oppilaiden kanssa. Kokonaisuuden arvioinnissa käytetään sellaisia arviointikeinoja, joilla opiskelun tavoitteena oleva laaja-alainen osaaminen tehdään näkyväksi.

Arviointi perustuu monimuotoisten tuotoksien lisäksi oppilaiden työskentelyn havainnointiin ja keskusteluihin. Sisällön lisäksi arvioidaan olennaisen hahmottamista, tiedonhakua ja ilmaisun selkeyttä.

Arvioinnin kohteena eivät ole oppilaan arvot, asenteet, terveyskäyttäytyminen, sosiaalisuus, temperamentti tai muut henkilökohtaiset ominaisuudet.

Lukuvuositodistuksen sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisen opetussuunnitelman tavoitteisiin. 6.luokan lukuvuosiarvioinnissa opettaja käyttää ympäristöopin valtakunnallisia arviointikriteereitä. Arviointikriteerejä voidaan hyödyntää myös alempien vuosiluokkien arvioinnissa. Tutkimisen ja toimimisen taitojen lisäksi myös  tiedonalakohtaisten sisältöjen osaaminen on opinnoissa edistymisen kannalta tärkeää.

Tavoitteet

Tavoite Arvioinnin kohde Arviointikriteerit vuosiluokkakokonaisuuden päätteeksi
Merkitys, arvot ja asenteet
T1 synnyttää ja ylläpitää oppilaan kiinnostusta ympäristöön ja ympäristöopin opiskeluun sekä auttaa oppilasta kokemaan kaikki ympäristöopin tiedonalat merkityksellisiksi itselleen
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminen
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas ylläpitää kiinnostustaan ympäristöön ja ympäristöopin opiskeluun sekä kokee kaikki ympäristöopin tiedonalat merkityksellisiksi itselleen.
T2 ohjata ja kannustaa oppilasta asettamaan omia opiskelutavoitteita ja työskentelemään pitkäjänteisesti niiden saavuttamiseksi sekä tunnistamaan omaa ympäristöopin osaamistaan
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L6 Työelämätaidot ja yrittäjyysYmpäristöopin toiminnalliset ja tutkivat menetelmät opettavat oppilaita hallitsemaan erilaisia työprosesseja. He harjaantuvat suunnittelemaan työtään yksin ja yhdessä, kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja ja tekemään johtopäätöksiä. Oppilaita kannustetaan työskentelemään järjestelmällisesti, pitkäjänteisesti, itseohjautuvasti ja sisukkaasti työtä ja sen tuloksia arvostaen. Tavoitteena on auttaa oppilaita ymmärtämään työn ja yritteliäisyyden merkitys sekä oma vastuu yhteisessä toiminnassa ja yhteisöllisessä tiedonrakentelussa.Laajempien oppimiskokonaisuuksien yhteydessä tehdään opintoretkiä aitoihin oppimisympäristöihin ja hyödynnetään ulkopuolisia asiantuntijoita. Samalla oppilaat tutustuvat alan toimijoihin. Monipuolisuudessaan ja käytännönläheisyydessään ympäristöoppi tarjoaa mahdollisuuden myös luonnontieteisiin suuntautuvan harrastuneisuuden virittämiseen ja tukemiseen.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas asettaa omia opiskelutavoitteita ja työskentelee pitkäjänteisesti niiden saavuttamiseksi ja tunnistaa ympäristöopin osaamistaan.
Tavoitteellinen työskentely ja oppimaan oppiminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas asettaa omia tavoitteitaan pienille kokonaisuuksille ja arvioi niiden saavuttamista, ja työskentelee oma-aloitteisesti yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas asettaa omia tavoitteita pienille kokonaisuuksille ja työskentelee yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas asettaa omia tavoitteitaan pienille kokonaisuuksille ohjatusti, ja työskentelee ohjatusti yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas asettaa yksittäisen tavoitteen ohjatusti ja osallistuu yhteiseen työskentelyyn.

T3 tukea oppilaan ympäristötietoisuuden kehittymistä sekä ohjata oppilasta toimimaan ja vaikuttamaan lähiympäristössään ja -yhteisöissään kestävän kehityksen edistämiseksi ja arvostamaan kestävän kehityksen merkitystä itselle ja maailmalle
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidotYmpäristöopissa opitaan itsensä huolehtimisen ja arjen taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Ympäristökasvatuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.Ympäristöopin oppimistavoitteet, oppisisällöt ja yhteinen toiminta kouluyhteisössä ohjaavat ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia. Oppilaat oppivat tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden. He oppivat myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa arjenhallintaa ja itsesäätelyä. Oppilaat saavat tilaisuuksia harjoitella toimimaan omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtien eri tilanteissa, myös kaupunkiliikenteessä. Heitä ohjataan ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä tarkoituksenmukaisesti. Heitä opetetaan tunnistamaan keskeiset turvallisuuteen liittyvät symbolit sekä suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.L7 Osallistuminen‚ vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminenYmpäristöopin opinnoissa kehittynyt ympäristöherkkyys motivoi toimimaan ympäristön hyväksi. Oppilaat saavat taitoja työskennellä kestävän tulevaisuuden edistämiseksi ja vahvistavat luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Oppilaat kehittävät ekososiaalista sivistystään ja oppivat ottamaan vastuuta. Käytännön toiminnan kautta ja konkreettisin esimerkein he oivaltavat omien tekojensa ja valintojensa merkityksen itselle, ympäröiville yhteisöille, yhteiskunnalle ja luonnolle.Elämysten ja kokemusten kautta oppilaat oppivat vaikuttamista ja päätöksentekoa. Heitä ohjataan ja kannustetaan käyttämään ajattelukykyään ja luovuuttaan asioiden edistämiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi. Näin he tuntevat voivansa vaikuttaa tärkeiksi katsomiinsa asioihin.Oppilaita valmistetaan elämään muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa. Heitä totutetaan sopeutumaan muutoksiin, ajattelemaan joustavasti ja toimimaan uusissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja uusia ratkaisuja etsien.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas kehittää ympäristötietoisuuttaan sekä toimii ja vaikuttaa ympäristössään ja yhteisöissään kestävän kehityksen edistämiseksi. Hän ymmärtää kestävän kehityksen merkityksen itselle ja maailmalle.
Kestävän kehityksen tiedot ja taidot

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas antaa perusteltuja esimerkkejä kestävän tulevaisuuden rakentamista tukevista ja uhkaavista tekijöistä. Oppilas kuvailee perustellen erilaisia keinoja ympäristön ja yhteisöjen vaalimiseen ja kehittämiseen sekä osallistuu aktiivisesti

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas kuvailee esimerkkien avulla kestävän tulevaisuuden rakentamista tukevia ja uhkaavia tekijöitä. Oppilas kuvailee ja tunnistaa erilaisia keinoja ympäristön ja yhteisöjen vaalimiseen ja kehittämiseen sekä osallistuu yhteiseen vaikuttamiseen.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas kuvailee esimerkkien avulla ympäristön tilaa ja mainitsee joitakin kestävää tulevaisuutta uhkaavia tekijöitä. Oppilas kuvailee keinoja ympäristön ja yhteisön vaalimiseksi ja kehittämiseksi sekä osallistuu ohjatusti yhteiseen vaikuttamiseen.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas antaa esimerkin ihmisen aiheuttamasta muutoksesta ympäristössä. Oppilas nimeää myönteisiä asioita, joita hän voi tehdä ympäristön ja yhteisön hyväksi.

Tutkimisen ja toimimisen taidot
T4 rohkaista oppilasta muodostamaan kysymyksiä eri aihepiireistä sekä käyttämään niitä tutkimusten ja muun toiminnan lähtökohtana
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.L7 Osallistuminen‚ vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminenYmpäristöopin opinnoissa kehittynyt ympäristöherkkyys motivoi toimimaan ympäristön hyväksi. Oppilaat saavat taitoja työskennellä kestävän tulevaisuuden edistämiseksi ja vahvistavat luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Oppilaat kehittävät ekososiaalista sivistystään ja oppivat ottamaan vastuuta. Käytännön toiminnan kautta ja konkreettisin esimerkein he oivaltavat omien tekojensa ja valintojensa merkityksen itselle, ympäröiville yhteisöille, yhteiskunnalle ja luonnolle.Elämysten ja kokemusten kautta oppilaat oppivat vaikuttamista ja päätöksentekoa. Heitä ohjataan ja kannustetaan käyttämään ajattelukykyään ja luovuuttaan asioiden edistämiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi. Näin he tuntevat voivansa vaikuttaa tärkeiksi katsomiinsa asioihin.Oppilaita valmistetaan elämään muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa. Heitä totutetaan sopeutumaan muutoksiin, ajattelemaan joustavasti ja toimimaan uusissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja uusia ratkaisuja etsien.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas muodostaa kysymyksiä eri aihepiireistä ja käyttää niitä tutkimusten ja muun toiminnan lähtökohtana.
Kysymysten muodostaminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas muodostaa perusteltuja kysymyksiä ja kehittää niitä tutkimuksen ja muun toiminnan lähtökohdaksi.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas muodostaa kysymyksiä, joita voidaan yhdessä kehittää tutkimusten ja muun toiminnan lähtökohdaksi.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas muodostaa ohjatusti kysymyksiä, joita voidaan yhdessä kehittää tutkimusten ja muun toiminnan lähtökohdaksi.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas osallistuu aiheeseen liittyvien kysymyksien muodostamiseen yhdessä toisten kanssa tai hän tunnistaa aiheita, joihin voidaan kehittää kysymyksiä.

T5 ohjata oppilasta suunnittelemaan ja toteuttamaan pieniä tutkimuksia, tekemään havaintoja ja mittauksia monipuolisissa oppimisympäristöissä eri aisteja ja tutkimus- ja mittausvälineitä käyttäen
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminenTieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään tiedonhallinnassa, tutkivassa ja luovassa työskentelyssä sekä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Oppilaat harjoittelevat hakemaan tietoa tavoitteellisesti ja arvioimaan sitä. He tottuvat tekemään omia ajatuksiaan, ideoitaan ja oppimistaan näkyväksi teknologian keinoin. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ympäristöopin aiheiden parissa myös kansainvälisesti.Virtuaalisuus antaa monipuolisia mahdollisuuksia korvata autenttisia ympäristöjä ja rikastuttaa oppimiskokemusta. Työskentelyssä tuetaan oppilaiden omaa aktiivisuutta ja ohjataan heille itselleen sopivien työtapojen ja oppimisstrategioiden löytämiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan erilaisia teknologian sovelluksia ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti. Heidän mahdollista erityisosaamistaan käytetään hyödyksi.Oppilaat pohtivat teknologian vaikutusta kestävään kehitykseen ja oppivat toimimaan vastuullisina kuluttajina. He oppivat hahmottamaan digitalisaation merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas suunnittelee ja toteuttaa pieniä tutkimuksia sekä tekee havaintoja ja mittauksia monipuolisissa oppimisympäristöissä eri aisteja ja tutkimus- ja mittausvälineitä käyttäen.
Tutkimisen taidot: suunnittelu, havainnointi ja mittaukset

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas suunnittelee ja toteuttaa pieniä tutkimuksia itsenäisesti ja tukee muita ryhmän jäseniä tarvittaessa. Oppilas tekee havaintoja ja mittauksia sekä dokumentoi tuloksia eri oppimisympäristöissä tutkimus- ja mittausvälineitä käyttäen.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas suunnittelee ja toteuttaa pieniä tutkimuksia itsenäisesti tai yhdessä muiden kanssa. Oppilas tekee havaintoja ja mittauksia sekä dokumentoi tuloksia ohjeiden mukaisesti.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas suunnittelee ja toteuttaa ohjatusti pieniä tutkimuksia. Oppilas tekee ohjatusti havaintoja ja mittauksia sekä dokumentoi tuloksia ohjatusti.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas osallistuu havainnointiin, mittaamiseen ja tulosten dokumentoimiseen ja kertoo näistä ohjatusti.

T6 ohjata oppilasta tunnistamaan syy-seuraussuhteita, tekemään johtopäätöksiä tuloksistaan sekä esittämään tuloksiaan ja tutkimuksiaan eri tavoin
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L2 Kulttuurinen osaaminen‚ vuorovaikutus ja ilmaisuHelsingissä oppilaat kasvavat maailmaan, joka on kulttuurisesti, katsomuksellisesti ja kielellisesti moninainen. Tämä toimii lähtökohtana ympäristöopin opiskelussa. Monimuotoisessa ympäristössä toimiminen edellyttää kunnioittamiselle perustuvaa kulttuurista osaamista, arvostavan vuorovaikutuksen taitoja ja keinoja ilmaista itseään ja näkemyksiään.Oppilaat oppivat tuntemaan ja arvostamaan elinympäristöään ja sen suomen- ja ruotsinkielistä kulttuuriperintöä sekä omia kulttuurisia, katsomuksellisia ja kielellisiä juuriaan. He ymmärtävät oman taustansa merkitystä ja oman paikkansa sukupolvien ketjussa He oppivat myös välittämään, muokkaamaan ja luomaan kulttuuria ja perinteitä.Tutkimuksen tekeminen on ympäristöopille ominainen työtapa. Sen puitteissa oppilaat kehittävät sosiaalisia ja vuorovaikutustaitojaan sekä itseilmaisua kielestä riippumatta. Oppilaat oppivat argumentoimaan sekä esittämään mielipiteensä rakentavasti ja luovasti. He osaavat asettua toisen asemaan ja tarkastella asioita tilanteita eri näkökulmista.Oppilaita ohjataan tarkkailemaan ja tekemään havaintoja ympäristön esteettisyydestä.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminenTieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään tiedonhallinnassa, tutkivassa ja luovassa työskentelyssä sekä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Oppilaat harjoittelevat hakemaan tietoa tavoitteellisesti ja arvioimaan sitä. He tottuvat tekemään omia ajatuksiaan, ideoitaan ja oppimistaan näkyväksi teknologian keinoin. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ympäristöopin aiheiden parissa myös kansainvälisesti.Virtuaalisuus antaa monipuolisia mahdollisuuksia korvata autenttisia ympäristöjä ja rikastuttaa oppimiskokemusta. Työskentelyssä tuetaan oppilaiden omaa aktiivisuutta ja ohjataan heille itselleen sopivien työtapojen ja oppimisstrategioiden löytämiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan erilaisia teknologian sovelluksia ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti. Heidän mahdollista erityisosaamistaan käytetään hyödyksi.Oppilaat pohtivat teknologian vaikutusta kestävään kehitykseen ja oppivat toimimaan vastuullisina kuluttajina. He oppivat hahmottamaan digitalisaation merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas tunnistaa syy-seuraussuhteita, tekee johtopäätöksiä tuloksistaan sekä esittää tuloksiaan ja tutkimuksiaan eri tavoin.
Tutkimisen taidot: johtopäätösten tekeminen ja tulosten esittäminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas kuvailee syy-seuraussuhteita ja esittää johtopäätöksiä tuloksista. Oppilas esittää tuloksiaan ja tutkimuksiaan eri tavoin.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas tunnistaa syy-seuraussuhteita ja tekee yksinkertaisia johtopäätöksiä tuloksista. Oppilas esittää tuloksiaan selkeästi.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas tekee ohjatusti yksinkertaisia johtopäätöksiä. Oppilas esittää tuloksiaan ohjeiden mukaisesti.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas kuvailee ohjatusti tehtyä tutkimusta ja sen tuloksia käyttäen tutkimuksessa kerättyä tietoa tai tehtyjä havaintoja.

T7 ohjata oppilasta ymmärtämään arjen teknologisten sovellusten käyttöä, merkitystä ja toimintaperiaatteita sekä innostaa oppilaita kokeilemaan, keksimään ja luomaan uutta yhdessä toimien
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidotYmpäristöopissa opitaan itsensä huolehtimisen ja arjen taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Ympäristökasvatuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.Ympäristöopin oppimistavoitteet, oppisisällöt ja yhteinen toiminta kouluyhteisössä ohjaavat ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia. Oppilaat oppivat tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden. He oppivat myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa arjenhallintaa ja itsesäätelyä. Oppilaat saavat tilaisuuksia harjoitella toimimaan omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtien eri tilanteissa, myös kaupunkiliikenteessä. Heitä ohjataan ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä tarkoituksenmukaisesti. Heitä opetetaan tunnistamaan keskeiset turvallisuuteen liittyvät symbolit sekä suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminenTieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään tiedonhallinnassa, tutkivassa ja luovassa työskentelyssä sekä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Oppilaat harjoittelevat hakemaan tietoa tavoitteellisesti ja arvioimaan sitä. He tottuvat tekemään omia ajatuksiaan, ideoitaan ja oppimistaan näkyväksi teknologian keinoin. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ympäristöopin aiheiden parissa myös kansainvälisesti.Virtuaalisuus antaa monipuolisia mahdollisuuksia korvata autenttisia ympäristöjä ja rikastuttaa oppimiskokemusta. Työskentelyssä tuetaan oppilaiden omaa aktiivisuutta ja ohjataan heille itselleen sopivien työtapojen ja oppimisstrategioiden löytämiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan erilaisia teknologian sovelluksia ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti. Heidän mahdollista erityisosaamistaan käytetään hyödyksi.Oppilaat pohtivat teknologian vaikutusta kestävään kehitykseen ja oppivat toimimaan vastuullisina kuluttajina. He oppivat hahmottamaan digitalisaation merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.L7 Osallistuminen‚ vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminenYmpäristöopin opinnoissa kehittynyt ympäristöherkkyys motivoi toimimaan ympäristön hyväksi. Oppilaat saavat taitoja työskennellä kestävän tulevaisuuden edistämiseksi ja vahvistavat luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Oppilaat kehittävät ekososiaalista sivistystään ja oppivat ottamaan vastuuta. Käytännön toiminnan kautta ja konkreettisin esimerkein he oivaltavat omien tekojensa ja valintojensa merkityksen itselle, ympäröiville yhteisöille, yhteiskunnalle ja luonnolle.Elämysten ja kokemusten kautta oppilaat oppivat vaikuttamista ja päätöksentekoa. Heitä ohjataan ja kannustetaan käyttämään ajattelukykyään ja luovuuttaan asioiden edistämiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi. Näin he tuntevat voivansa vaikuttaa tärkeiksi katsomiinsa asioihin.Oppilaita valmistetaan elämään muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa. Heitä totutetaan sopeutumaan muutoksiin, ajattelemaan joustavasti ja toimimaan uusissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja uusia ratkaisuja etsien.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas ymmärtää arjen teknologisten sovellusten käyttöä, merkitystä ja toimintaperiaatteita sekä kokeilee, keksii ja luo uutta yhdessä toimien.
Teknologinen osaaminen ja yhteistyö teknologisessa ongelmanratkaisussa

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas kuvailee ja selittää useiden teknologisten sovellusten toimintaperiaatteita ja antaa esimerkkejä niiden käyttökohteista. Oppilas toimii aloitteellisesti kokeiluissa ja keksimisessä. Oppilas auttaa tarvittaessa muita kokeiluissa ja keksimisessä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas kuvailee joidenkin arjen teknologisten sovellusten toimintaperiaatteita ja antaa esimerkkejä niiden merkityksestä. Oppilas toimii kokeiluissa ja keksimisessä yhdessä muiden kanssa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas antaa joitakin esimerkkejä arjen teknologisten sovellusten käyttötarkoituksista ja toimintaperiaatteista. Oppilas työskentelee ohjatusti kokeiluissa ja keksimisessä yhdessä muiden kanssa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas kuvailee jonkin arjen teknologisen sovelluksen käyttötarkoitusta. Oppilas osallistuu ohjatusti kokeiluun ja keksimiseen ryhmässä.

T8 kannustaa oppilasta edistämään hyvinvointia ja turvallisuutta toiminnassaan ja lähiympäristössään ja ohjata oppilasta toimimaan turvallisesti, tarkoituksenmukaisesti, vastuullisesti ja itseään suojellen
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidotYmpäristöopissa opitaan itsensä huolehtimisen ja arjen taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Ympäristökasvatuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.Ympäristöopin oppimistavoitteet, oppisisällöt ja yhteinen toiminta kouluyhteisössä ohjaavat ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia. Oppilaat oppivat tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden. He oppivat myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa arjenhallintaa ja itsesäätelyä. Oppilaat saavat tilaisuuksia harjoitella toimimaan omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtien eri tilanteissa, myös kaupunkiliikenteessä. Heitä ohjataan ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä tarkoituksenmukaisesti. Heitä opetetaan tunnistamaan keskeiset turvallisuuteen liittyvät symbolit sekä suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.L7 Osallistuminen‚ vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminenYmpäristöopin opinnoissa kehittynyt ympäristöherkkyys motivoi toimimaan ympäristön hyväksi. Oppilaat saavat taitoja työskennellä kestävän tulevaisuuden edistämiseksi ja vahvistavat luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Oppilaat kehittävät ekososiaalista sivistystään ja oppivat ottamaan vastuuta. Käytännön toiminnan kautta ja konkreettisin esimerkein he oivaltavat omien tekojensa ja valintojensa merkityksen itselle, ympäröiville yhteisöille, yhteiskunnalle ja luonnolle.Elämysten ja kokemusten kautta oppilaat oppivat vaikuttamista ja päätöksentekoa. Heitä ohjataan ja kannustetaan käyttämään ajattelukykyään ja luovuuttaan asioiden edistämiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi. Näin he tuntevat voivansa vaikuttaa tärkeiksi katsomiinsa asioihin.Oppilaita valmistetaan elämään muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa. Heitä totutetaan sopeutumaan muutoksiin, ajattelemaan joustavasti ja toimimaan uusissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja uusia ratkaisuja etsien.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas edistää hyvinvointia ja turvallisuutta toiminnassaan ja ympäristössään sekä toimii turvallisesti, tarkoituksenmukaisesti, vastuullisesti ja itseään suojellen.
Turvallisuuden edistäminen ja turvataidot

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas perustelee, miten keskeiset tekijät vaikuttavat hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Oppilas kuvailee ja perustelee toimintatapoja turvallisuuden edistämiseksi ja turvataitoihin liittyen ja käyttää niitä asianmukaisesti oppimistilanteissa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas kuvailee keskeisiä hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä esimerkkien avulla. Oppilas kuvailee toimintatapoja turvallisuuden edistämiseksi ja turvataitoihin liittyen ja osaa käyttää niitä pääosin asianmukaisesti oppimistilanteissa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas nimeää useita hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Oppilas nimeää toimintatapoja turvallisuuden edistämiseksi ja turvataitoihin liittyen ja huomioi niitä ohjatusti oppimistilanteissa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas nimeää jonkin hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvän tekijän. Oppilas nimeää jonkin toimintatavan turvallisuuden edistämiseksi ja turvataitoihin liittyen.

T9 ohjata oppilasta tutkimaan ja toimimaan sekä liikkumaan ja retkeilemään luonnossa ja rakennetussa ympäristössä
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidotYmpäristöopissa opitaan itsensä huolehtimisen ja arjen taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Ympäristökasvatuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.Ympäristöopin oppimistavoitteet, oppisisällöt ja yhteinen toiminta kouluyhteisössä ohjaavat ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia. Oppilaat oppivat tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden. He oppivat myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa arjenhallintaa ja itsesäätelyä. Oppilaat saavat tilaisuuksia harjoitella toimimaan omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtien eri tilanteissa, myös kaupunkiliikenteessä. Heitä ohjataan ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä tarkoituksenmukaisesti. Heitä opetetaan tunnistamaan keskeiset turvallisuuteen liittyvät symbolit sekä suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas tutkii ja toimii sekä liikkuu ja retkeilee luonnossa ja rakennetussa ympäristössä.
Ympäristössä toimiminen ja tutkiminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas liikkuu, retkeilee ja tekee havaintoja luonnossa ja rakennetussa ympäristössä. Oppilas tekee tutkimuksia ympäristössä joko itsenäisesti tai ryhmän jäsenenä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas osaa toimia, liikkua ja retkeillä luonnossa ja rakennetussa ympäristössä ohjeiden mukaisesti. Oppilas osaa tehdä tutkimuksia ympäristössä ohjatusti sekä yksin että ryhmän jäsenenä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas liikkuu, retkeilee ja tekee havaintoja ohjatusti luonnossa ja rakennetussa ympäristössä. Oppilas osallistuu ohjatusti tutkimuksen tekemiseen joko itsenäisesti tai ryhmän jäsenenä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas osallistuu ulkona oppimiseen luonnossa ja rakennetussa ympäristössä.

T10 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia harjoitella ryhmässä toimimista erilaisissa rooleissa ja vuorovaikutustilanteissa, innostaa oppilasta ilmaisemaan itseään ja kuuntelemaan muita sekä tukea oppilaan valmiuksia tunnistaa, ilmaista ja säädellä tunteitaan.
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL2 Kulttuurinen osaaminen‚ vuorovaikutus ja ilmaisuHelsingissä oppilaat kasvavat maailmaan, joka on kulttuurisesti, katsomuksellisesti ja kielellisesti moninainen. Tämä toimii lähtökohtana ympäristöopin opiskelussa. Monimuotoisessa ympäristössä toimiminen edellyttää kunnioittamiselle perustuvaa kulttuurista osaamista, arvostavan vuorovaikutuksen taitoja ja keinoja ilmaista itseään ja näkemyksiään.Oppilaat oppivat tuntemaan ja arvostamaan elinympäristöään ja sen suomen- ja ruotsinkielistä kulttuuriperintöä sekä omia kulttuurisia, katsomuksellisia ja kielellisiä juuriaan. He ymmärtävät oman taustansa merkitystä ja oman paikkansa sukupolvien ketjussa He oppivat myös välittämään, muokkaamaan ja luomaan kulttuuria ja perinteitä.Tutkimuksen tekeminen on ympäristöopille ominainen työtapa. Sen puitteissa oppilaat kehittävät sosiaalisia ja vuorovaikutustaitojaan sekä itseilmaisua kielestä riippumatta. Oppilaat oppivat argumentoimaan sekä esittämään mielipiteensä rakentavasti ja luovasti. He osaavat asettua toisen asemaan ja tarkastella asioita tilanteita eri näkökulmista.Oppilaita ohjataan tarkkailemaan ja tekemään havaintoja ympäristön esteettisyydestä.L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidotYmpäristöopissa opitaan itsensä huolehtimisen ja arjen taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Ympäristökasvatuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.Ympäristöopin oppimistavoitteet, oppisisällöt ja yhteinen toiminta kouluyhteisössä ohjaavat ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia. Oppilaat oppivat tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden. He oppivat myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa arjenhallintaa ja itsesäätelyä. Oppilaat saavat tilaisuuksia harjoitella toimimaan omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtien eri tilanteissa, myös kaupunkiliikenteessä. Heitä ohjataan ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä tarkoituksenmukaisesti. Heitä opetetaan tunnistamaan keskeiset turvallisuuteen liittyvät symbolit sekä suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas toimii ryhmässä erilaisissa rooleissa ja vuorovaikutustilanteissa, ilmaisee itseään ja kuuntelee muita. Hän tunnistaa, ilmaisee ja säätelee tunteitaan.
Vuorovaikutuksen taitojen kehittäminen sekä tunteiden tunnistaminen ja säätely

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas työskentelee vastuullisesti ja oma-aloitteisesti erilaisissa rooleissa antaen, vastaanottaen ja hyödyntäen palautetta. Oppilas kuvailee perustellen tunteiden ilmaisuun ja niiden säätelyyn liittyviä keinoja ja soveltaa niitä eri tilanteissa ja rooleissa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas työskentelee yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi antaen ja vastaanottaen palautetta. Oppilas kuvailee tunteiden ilmaisuun ja niiden säätelyyn liittyviä keinoja.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas työskentelee ryhmän antaman tehtävän mukaisesti ja antaa pyydettäessä toiminnasta palautetta. Oppilas nimeää tunteiden ilmaisuun ja niiden säätelyyn liittyviä keinoja.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas työskentelee erilaisissa ryhmissä ohjatusti. Oppilas nimeää ohjatusti tunteiden ilmaisuun ja niiden säätelyyn liittyviä keinoja.

T11 ohjata oppilasta käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon hankinnassa, käsittelyssä ja esittämisessä sekä vuorovaikutuksen välineenä vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminenTieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään tiedonhallinnassa, tutkivassa ja luovassa työskentelyssä sekä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Oppilaat harjoittelevat hakemaan tietoa tavoitteellisesti ja arvioimaan sitä. He tottuvat tekemään omia ajatuksiaan, ideoitaan ja oppimistaan näkyväksi teknologian keinoin. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ympäristöopin aiheiden parissa myös kansainvälisesti.Virtuaalisuus antaa monipuolisia mahdollisuuksia korvata autenttisia ympäristöjä ja rikastuttaa oppimiskokemusta. Työskentelyssä tuetaan oppilaiden omaa aktiivisuutta ja ohjataan heille itselleen sopivien työtapojen ja oppimisstrategioiden löytämiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan erilaisia teknologian sovelluksia ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti. Heidän mahdollista erityisosaamistaan käytetään hyödyksi.Oppilaat pohtivat teknologian vaikutusta kestävään kehitykseen ja oppivat toimimaan vastuullisina kuluttajina. He oppivat hahmottamaan digitalisaation merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon hankinnassa, käsittelyssä ja esittämisessä sekä vuorovaikutuksen välineenä vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti.
Tieto- ja viestintäteknologian käyttäminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas valitsee perustellen ja käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa eri oppimistilanteissa ja vuorovaikutuksen välineenä sekä tukee muita ryhmän jäseniä. Oppilas kuvailee perustellen tieto- ja viestintätekno-logian vastuullista, turvallista ja ergonomista käyttöä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa eri oppimistilanteissa ja vuorovaikutuksen välineenä. Oppilas kuvailee tieto- ja viestintä-teknologian vastuullista, turvallista ja ergonomista käyttöä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas käyttää itsenäisesti tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon han-kinnassa. Oppilas toimii aktiivisesti digitaalisen tuotoksen tekemisessä ja esittämisessä. Oppilas nimeää tieto- ja viestintäteknologian vastuulliseen, turvalliseen ja ergonomiseen käyttöön liittyviä tekijöitä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas käyttää ohjatusti tieto- ja viestintäteknologiaa tiedon hankinnassa. Oppilas osallistuu digitaalisen tuotoksen tekemiseen ja esittämiseen. Oppilas nimeää ohjatusti tieto- ja viestintäteknologian vastuulliseen, turvalliseen ja ergonomiseen käyttöön liittyvän tekijän.

Tiedot ja ymmärrys
T12 ohjata oppilasta hahmottamaan ympäristöä, ihmisten toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä ympäristöopin käsitteiden avulla sekä kehittämään käsiterakenteitaan ennakkokäsityksistä kohti käsitteiden täsmällistä käyttöä
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas hahmottaa ympäristöä, ihmisten toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä ympäristöopin käsitteiden avulla. Hän kehittää käsiterakenteita ennakkokäsityksistä kohti käsitteiden täsmällistä käyttöä.
Käsitteiden käyttö

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas selittää ympäristöä, ihmisen toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä ympäristöopin tiedonalojen keskeisillä käsitteillä. Oppilas käyttää ja yhdistää käsitteitä toisiinsa niin, että ne muodostavat loogisia kokonaisuuksia.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas kuvailee ympäristöä, ihmisen toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä ympäristöopin tiedonalojen keskeisillä käsitteillä. Oppilas yhdistää käsitteitä loogisesti toisiinsa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas kuvailee ympäristöä, ihmisen toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä joillakin ympäristöopin tiedonalojen keskeisillä käsitteillä. Oppilas yhdistää toisiinsa liittyviä käsitteitä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas tunnistaa joitakin ympäristöopin tiedonalojen käsitteitä ja osaa yhdistää niitä ympäristöön, ihmisen toimintaan ja niihin liittyviin ilmiöihin.

T13 ohjata oppilasta ymmärtämään, käyttämään ja tekemään erilaisia malleja, joiden avulla voidaan tulkita ja selittää ihmistä, ympäristöä ja niiden ilmiöitä
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminenTieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään tiedonhallinnassa, tutkivassa ja luovassa työskentelyssä sekä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Oppilaat harjoittelevat hakemaan tietoa tavoitteellisesti ja arvioimaan sitä. He tottuvat tekemään omia ajatuksiaan, ideoitaan ja oppimistaan näkyväksi teknologian keinoin. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ympäristöopin aiheiden parissa myös kansainvälisesti.Virtuaalisuus antaa monipuolisia mahdollisuuksia korvata autenttisia ympäristöjä ja rikastuttaa oppimiskokemusta. Työskentelyssä tuetaan oppilaiden omaa aktiivisuutta ja ohjataan heille itselleen sopivien työtapojen ja oppimisstrategioiden löytämiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan erilaisia teknologian sovelluksia ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti. Heidän mahdollista erityisosaamistaan käytetään hyödyksi.Oppilaat pohtivat teknologian vaikutusta kestävään kehitykseen ja oppivat toimimaan vastuullisina kuluttajina. He oppivat hahmottamaan digitalisaation merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas ymmärtää, käyttää ja tekee erilaisia malleja, joiden avulla voidaan tulkita ja selittää ihmistä, ympäristöä ja niiden ilmiöitä.
Mallien käyttäminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas käyttää ja tekee tarkoituksenmukaisia malleja sekä selittää perustellen niiden avulla ihmistä, ympäristöä ja niiden ilmiöitä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas käyttää ja tekee malleja ihmisen, ympäristön ja niihin liittyvien ilmiöiden selittämiseen.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas käyttää ja tekee ohjatusti malleja ihmisen, ympäristön ja niihin liittyvien ilmiöiden selittämiseen.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas tietää, että malli on todellisuuden yksinkertaistus. Oppilas nimeää ohjatusti jonkin annetun mallin keskeiset osat.

T14 ohjata oppilasta hankkimaan luotettavaa tietoa, ilmaisemaan perustellen erilaisia näkemyksiä sekä tulkitsemaan ja arvioimaan kriittisesti tietolähteitä ja näkökulmia
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminenTieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään tiedonhallinnassa, tutkivassa ja luovassa työskentelyssä sekä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Oppilaat harjoittelevat hakemaan tietoa tavoitteellisesti ja arvioimaan sitä. He tottuvat tekemään omia ajatuksiaan, ideoitaan ja oppimistaan näkyväksi teknologian keinoin. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ympäristöopin aiheiden parissa myös kansainvälisesti.Virtuaalisuus antaa monipuolisia mahdollisuuksia korvata autenttisia ympäristöjä ja rikastuttaa oppimiskokemusta. Työskentelyssä tuetaan oppilaiden omaa aktiivisuutta ja ohjataan heille itselleen sopivien työtapojen ja oppimisstrategioiden löytämiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan erilaisia teknologian sovelluksia ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti. Heidän mahdollista erityisosaamistaan käytetään hyödyksi.Oppilaat pohtivat teknologian vaikutusta kestävään kehitykseen ja oppivat toimimaan vastuullisina kuluttajina. He oppivat hahmottamaan digitalisaation merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas hankkii luotettavaa tietoa, ilmaisee perustellen erilaisia näkemyksiä sekä tulkitsee ja arvioi kriittisesti tietolähteitä ja näkökulmia.
Näkemyksien ilmaiseminen ja kriittinen lukutaito

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas hakee monipuolisesti tietoa erilaisista tietolähteistä. Oppilas arvioi monipuolisesti tietolähteiden luotettavuuteen liittyviä tekijöitä. Oppilas perustelee erilaisia näkemyksiä ja vertailee eri näkökulmia.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas hakee tietoa erilaisista tietolähteistä. Oppilas arvioi tietolähteiden luotettavuuteen liittyviä tekijöitä. Oppilas perustelee erilaisia näkemyksiä ja nimeää näkökulmien välisiä eroja.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas hakee tietoa ohjatusti erilaisista tietolähteistä. Oppilas arvioi ohjatusti tietolähteen luotettavuuteen liittyviä tekijöitä. Oppilas perustelee ohjatusti erilaisia näkemyksiä ja nimeää näkökulmien välisiä eroja.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas hakee ohjatusti tietoa annetuista tietolähteistä. Oppilas nimeää jonkin tietolähteen luotettavuuteen liittyvän tekijän.

T15 ohjata oppilasta luonnon tutkimiseen, eliöiden ja elinympäristöjen tunnistamiseen ja ekologiseen ajatteluun sekä ohjata oppilasta ihmisen rakenteen, elintoimintojen ja kehityksen ymmärtämiseen
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L7 Osallistuminen‚ vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminenYmpäristöopin opinnoissa kehittynyt ympäristöherkkyys motivoi toimimaan ympäristön hyväksi. Oppilaat saavat taitoja työskennellä kestävän tulevaisuuden edistämiseksi ja vahvistavat luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Oppilaat kehittävät ekososiaalista sivistystään ja oppivat ottamaan vastuuta. Käytännön toiminnan kautta ja konkreettisin esimerkein he oivaltavat omien tekojensa ja valintojensa merkityksen itselle, ympäröiville yhteisöille, yhteiskunnalle ja luonnolle.Elämysten ja kokemusten kautta oppilaat oppivat vaikuttamista ja päätöksentekoa. Heitä ohjataan ja kannustetaan käyttämään ajattelukykyään ja luovuuttaan asioiden edistämiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi. Näin he tuntevat voivansa vaikuttaa tärkeiksi katsomiinsa asioihin.Oppilaita valmistetaan elämään muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa. Heitä totutetaan sopeutumaan muutoksiin, ajattelemaan joustavasti ja toimimaan uusissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja uusia ratkaisuja etsien.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas tutkii luontoa, tunnistaa eliöitä ja elinympäristöä sekä osaa ajatella ekologisesti. Hän ymmärtää ihmisen rakennetta, elintoimintoja ja kehitystä.
Biologian tiedonala: luonnon tutkiminen, eliöiden ja elinympäristöjen tunnistaminen; ihmisen rakenne, elintoiminnot ja kehitys

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas nimeää monipuolisesti eliöitä ja elinympäristöjä. Oppilas kuvailee eliöiden ja elottoman luonnon välisiä vuorovaikutussuhteita. Oppilas nimeää monipuolisesti ihmisen rakenteita ja kuvailee ihmisen rakenteiden ja elintoimintojen välisiä yhteyksiä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas nimeää eliöitä ja niiden tunnusomaisia elinympäristöjä. Oppilas antaa esimerkkejä elottoman ja elollisen luonnon vuorovaikutuksesta. Oppilas nimeää ihmisen rakenteita ja kuvailee ihmisen elintoimintoja ja kehitystä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas tunnistaa eliöitä ja elinympäristöjä. Oppilas nimeää elottoman ja elollisen luonnon tekijöitä, joita eliöt tarvitsevat ympäristöstään. Oppilas nimeää joitakin ihmisen rakenteita ja antaa esimerkkejä ihmisen elintoiminnoista ja kehityksen vaiheista.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas tunnistaa ohjatusti joitakin eliöitä, elinympäristöjä ja elottoman luonnon tekijöitä. Oppilas tunnistaa joitakin ihmisen rakenteita ja elintoimintoja sekä ihmisen kehittymisen vaiheita.

T16 ohjata oppilasta maantieteelliseen ajatteluun, hahmottamaan omaa ympäristöä ja koko maailmaa sekä harjaannuttamaan kartankäyttö- ja muita geomediataitoja
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L2 Kulttuurinen osaaminen‚ vuorovaikutus ja ilmaisuHelsingissä oppilaat kasvavat maailmaan, joka on kulttuurisesti, katsomuksellisesti ja kielellisesti moninainen. Tämä toimii lähtökohtana ympäristöopin opiskelussa. Monimuotoisessa ympäristössä toimiminen edellyttää kunnioittamiselle perustuvaa kulttuurista osaamista, arvostavan vuorovaikutuksen taitoja ja keinoja ilmaista itseään ja näkemyksiään.Oppilaat oppivat tuntemaan ja arvostamaan elinympäristöään ja sen suomen- ja ruotsinkielistä kulttuuriperintöä sekä omia kulttuurisia, katsomuksellisia ja kielellisiä juuriaan. He ymmärtävät oman taustansa merkitystä ja oman paikkansa sukupolvien ketjussa He oppivat myös välittämään, muokkaamaan ja luomaan kulttuuria ja perinteitä.Tutkimuksen tekeminen on ympäristöopille ominainen työtapa. Sen puitteissa oppilaat kehittävät sosiaalisia ja vuorovaikutustaitojaan sekä itseilmaisua kielestä riippumatta. Oppilaat oppivat argumentoimaan sekä esittämään mielipiteensä rakentavasti ja luovasti. He osaavat asettua toisen asemaan ja tarkastella asioita tilanteita eri näkökulmista.Oppilaita ohjataan tarkkailemaan ja tekemään havaintoja ympäristön esteettisyydestä.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminenTieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään tiedonhallinnassa, tutkivassa ja luovassa työskentelyssä sekä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa. Oppilaat harjoittelevat hakemaan tietoa tavoitteellisesti ja arvioimaan sitä. He tottuvat tekemään omia ajatuksiaan, ideoitaan ja oppimistaan näkyväksi teknologian keinoin. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön ympäristöopin aiheiden parissa myös kansainvälisesti.Virtuaalisuus antaa monipuolisia mahdollisuuksia korvata autenttisia ympäristöjä ja rikastuttaa oppimiskokemusta. Työskentelyssä tuetaan oppilaiden omaa aktiivisuutta ja ohjataan heille itselleen sopivien työtapojen ja oppimisstrategioiden löytämiseen. Oppilaat oppivat tuntemaan erilaisia teknologian sovelluksia ja käyttämään niitä tarkoituksenmukaisesti. Heidän mahdollista erityisosaamistaan käytetään hyödyksi.Oppilaat pohtivat teknologian vaikutusta kestävään kehitykseen ja oppivat toimimaan vastuullisina kuluttajina. He oppivat hahmottamaan digitalisaation merkitystä, mahdollisuuksia ja riskejä globaalissa maailmassa.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas hahmottaa omaa lähiympäristöä ja koko maailmaa maantieteellisten käsitteiden ja paikannimien avulla. Hän osaa käyttää karttaa ja muita geomedialähteitä.
Maantiedon tiedonala: maapallon hahmottaminen, kartta- ja muut geomediataidot

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas nimeää ja tunnistaa maanosat sekä monipuolisesti valtioita, kaupunkeja ja luonnonmaantieteellisiä kohteita ja antaa niistä esi-merkkejä kartalta. Oppilas vertailee alueiden piirteitä ja sijaintia käyttäen maantieteellistä käsitteistöä. Oppilas tulkitsee käyttämiään karttoja ja muita geomedialähteitä sekä arvioi niitä kriittisesti.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas nimeää maanosat sekä valtioita, kaupunkeja ja luonnonmaantieteellisiä kohteita ja antaa niistä esimerkkejä kartalta. Oppilas kuvailee alueita ja niiden sijaintia osoittaen maantieteellisten käsitteiden ja alueiden piirteiden tuntemusta. Oppilas käyttää karttoja ja muita geomedialähteitä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas nimeää maanosia, valtioita, kaupunkeja ja luonnonmaantieteellisiä kohteita ja antaa niistä esimerkkejä kartalta. Oppilas antaa esimerkkejä alueiden piirteistä maantieteellisiä käsitteitä käyttäen ja nimeää ilmansuunnat. Oppilas käyttää ohjatusti karttoja tai muita geomedialähteitä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas nimeää joitakin maanosia, valtioita, kaupunkeja ja luonnonmaantieteellisiä kohteita. Oppilas käyttää joitakin maantieteellisiä käsitteitä ja nimeää pääilmansuunnat. Oppilas käyttää ohjatusti karttoja.

T17 ohjata oppilasta tutkimaan, kuvaamaan ja selittämään fysikaalisia ilmiöitä arjessa, luonnossa ja teknologiassa sekä rakentamaan perustaa energian säilymisen periaatteen ymmärtämiselle
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas tutkii, kuvaa ja selittää fysikaalisia ilmiöitä arjessa, luonnossa ja teknologiassa sekä ymmärtää energian säilymisen periaatteen.
Fysiikan tiedonala: fysikaalisten ilmiöiden tutkiminen, kuvaaminen ja selittäminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas havainnoi, tutkii ja selittää fysikaalisia ilmiöitä käyttäen fysiikan käsitteitä. Oppilas käyttää energia-, voima- ja liikekäsitteitä erilaisissa tilanteissa. Oppilas selittää, miten energian säilymisen periaate ilmenee erilaisissa annetuissa tilanteissa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas havainnoi, tutkii ja kuvailee yksinkertaisia fysikaalisia ilmiöitä sekä selittää joitakin näistä ilmiöistä käyttäen fysiikan käsitteitä. Oppilas käyttää energia-, voima- ja liikekäsitteitä arkisissa tilanteissa ja antaa esimerkkejä energian säilymisen periaatteesta.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas havainnoi, tutkii ja kuvailee yksinkertaisia fysikaalisia ilmiöitä sekä selittää ohjatusti joitakin yksinkertaisia ilmiöitä käyttäen fysiikan käsitteitä. Oppilas käyttää energia-, voima- ja liikekäsitteitä yksinkertaisissa ja tutuissa tilanteissa. Oppilas nimeää eri energialähteitä ja lajeja ja osaa antaa yksittäisiä esimerkkejä energian muuntumisesta eri lajeihin.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas tekee havaintoja jostakin fysikaalisesta ilmiöstä ja kuvailee sitä käyttäen ohjatusti fysiikan käsitteitä. Oppilas nimeää joitakin energialähteitä ja -lajeja tutuissa tilanteissa.

T18 ohjata oppilasta tutkimaan, kuvaamaan ja selittämään kemiallisia ilmiöitä, aineiden ominaisuuksia ja muutoksia sekä rakentamaan perustaa aineen säilymisen periaatteen ymmärtämiselle
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L4 MonilukutaitoYmpäristöopissa monilukutaidolla tarkoitetaan monenlaisten luonnosta, rakennetusta ympäristöstä sekä eri medioista nousevien havaintojen tulkitsemisen, tuottamisen ja arvottamisen taitoja. Monilukutaito on kykyä hankkia, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa. Monilukutaito tukee kriittisen ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymistä.Monilukutaitoon sisältyy monia erilaisia ympäristöopissa olennaisia lukutaitoja kuten peruslukutaito, kirjoitustaito, numeraalinen lukutaito, kuvanlukutaito, medialukutaito ja digitaalinen lukutaito. Laajaan tekstikäsitykseen perustuen tietoa tuotetaan ja esitetään sanallisesti, kuvallisesti, auditiivisesti, numeerisesti ja kinesteettisesti sekä näiden yhdistelmien avulla. Viestejä voidaan ottaa vastaan ja välittää esimerkiksi kirjoitetussa, puhutussa, painetussa tai audiovisuaalisessa muodossa.Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään arkikielestä kohti ympäristöopin eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Taidon kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden yhteistyötä. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas tutkii, kuvaa ja selittää kemiallisia ilmiöitä, aineiden ominaisuuksia ja muutoksia sekä ymmärtää aineen säilymisen periaatteen.
Kemian tiedonala: kemiallisten ilmiöiden tutkiminen, kuvaaminen ja selittäminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas havainnoi, tutkii ja kuvailee olomuotojen ja aineiden ominaisuuksia käyttäen kemian käsitteitä täsmällisesti. Oppilas kertoo, mitä tapahtuu kemiallisissa reaktioissa. Oppilas selittää aineen säilymisen periaatteen avulla esimerkiksi veden kiertokulkua ja aineiden kierrättämisen merkitystä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas havainnoi, tutkii ja kuvailee olomuotoja ja tuttujen aineiden ominaisuuksia käyttäen kemian käsitteitä. Oppilas kertoo, mitä tapahtuu kemiallisessa reaktiossa. Oppilas selittää esimerkiksi veden olomuodon muutokset veden kiertokulussa sekä kierrättämistä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas havainnoi ja tutkii ohjatusti olomuotoja ja joidenkin tuttujen aineiden ominaisuuksia. Oppilas kuvailee esimerkiksi veden kiertokulkua tai kierrätyksen ideaa.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas nimeää aineen kolme olomuotoa ja tunnistaa esimerkiksi veden olomuotoja eri tilanteissa. Oppilas luokittelee tai kuvailee aineita jonkin ominaisuuden perusteella. Oppilas antaa esimerkkejä aineiden kierrätyksestä.

T19 ohjata oppilasta ymmärtämään terveyden osa-alueita, arjen terveystottumusten merkitystä sekä elämänkulkua, lapsuuden ja nuoruuden yksilöllistä kasvua ja kehitystä sekä rohkaista oppilasta harjoittelemaan ja soveltamaan terveysosaamistaan arjessa
Paikallinen tarkennus
SisällötS1 Minä ihmisenä- arjen terveystottumukset- oma oppiminen- tunnetaidotS2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen- arjen teknologia: laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteitaS3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan- Suomi- kartan tulkinta ja ilmansuunnatS4 Ympäristön tutkiminen- tutkimuksen tekemisen vaiheet- eliöiden ja elinympäristöjen havainnoiminen- omaan elinympäristöön liittyvät tutkimustehtävät- elollinen ja eloton luonto- materiaalit- lämpötilan mittaaminen, sääS5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut- olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia- aineen muutokset ja aineen säilyminen: veden kiertokulku- ravintoketjut, ravinnon tuotanto ja ruoan reitit- vuodenajat, päivän ja yön vaihtelutS6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen- oman kulttuuriperinnön vaaliminen- yhteisön merkitys- toisista huolehtiminenLaaja-alaisen osaamisen alueetL1 Ajattelu ja oppimaan oppiminenYmpäristöopissa harjoitellaan tiedon hallintaa, käyttämistä ja soveltamista sekä tiedon rakentamista, uuden tiedon luomista, ongelmanratkaisua ja päättelyä. Ympäristöopin tietosisältö on väline näiden taitojen kehittämiselle. Ymmärrys eri luonnontiedon osa-alueista, keskeisistä sisällöistä ja niiden välisistä suhteista syvenee ja monimuotoistuu.Ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja kehitetään sekä yksilöllisesti että yhteisöllisesti. Oppilaita kannustetaan rohkeaan innovatiiviseen ja uutta luovaan ajatteluun, jolloin oppilaat voivat käyttää kuvittelukykyään. He oppivat näkemään vaihtoehtoja ja yhdistelemään näkökulmia ennakkoluulottomasti. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun. Oppilas saa monipuolisesti palautetta koko oppimisprosessin ajan ja taitojen kehittyminen tehdään näkyväksi.L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidotYmpäristöopissa opitaan itsensä huolehtimisen ja arjen taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Ympäristökasvatuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.Ympäristöopin oppimistavoitteet, oppisisällöt ja yhteinen toiminta kouluyhteisössä ohjaavat ymmärtämään, että jokainen vaikuttaa toiminnallaan niin omaan kuin toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Oppilaita kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoittelemaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja sekä lisäämään ympäristönsä hyvinvointia. Oppilaat oppivat tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden. He oppivat myös ajanhallintaa, joka on tärkeä osa arjenhallintaa ja itsesäätelyä. Oppilaat saavat tilaisuuksia harjoitella toimimaan omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtien eri tilanteissa, myös kaupunkiliikenteessä. Heitä ohjataan ennakoimaan vaaratilanteita ja toimimaan niissä tarkoituksenmukaisesti. Heitä opetetaan tunnistamaan keskeiset turvallisuuteen liittyvät symbolit sekä suojaamaan yksityisyyttään ja henkilökohtaisia rajojaan.L7 Osallistuminen‚ vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminenYmpäristöopin opinnoissa kehittynyt ympäristöherkkyys motivoi toimimaan ympäristön hyväksi. Oppilaat saavat taitoja työskennellä kestävän tulevaisuuden edistämiseksi ja vahvistavat luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Oppilaat kehittävät ekososiaalista sivistystään ja oppivat ottamaan vastuuta. Käytännön toiminnan kautta ja konkreettisin esimerkein he oivaltavat omien tekojensa ja valintojensa merkityksen itselle, ympäröiville yhteisöille, yhteiskunnalle ja luonnolle.Elämysten ja kokemusten kautta oppilaat oppivat vaikuttamista ja päätöksentekoa. Heitä ohjataan ja kannustetaan käyttämään ajattelukykyään ja luovuuttaan asioiden edistämiseksi ja epäkohtien korjaamiseksi. Näin he tuntevat voivansa vaikuttaa tärkeiksi katsomiinsa asioihin.Oppilaita valmistetaan elämään muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa. Heitä totutetaan sopeutumaan muutoksiin, ajattelemaan joustavasti ja toimimaan uusissa tilanteissa tarkoituksenmukaisesti ja uusia ratkaisuja etsien.
Oppilaan oppimisen tavoite
Oppilas ymmärtää terveyden osa-alueita, arjen terveystottumusten merkitystä sekä elämänkulkua, lapsuuden ja nuoruuden yksilöllistä kasvua ja kehitystä. Hän saa valmiudet soveltaa terveysosaamista erilaisissa tilanteissa.
Terveystiedon tiedonala: terveyden osa-alueiden ja arjen terveystottumusten tuntemus sekä niiden merkityksen pohtiminen sekä ikäkauteen liittyvän kasvun ja kehityksen tunnistaminen ja kuvaaminen

Osaamisen kuvaus arvosanalle 9
Oppilas kuvailee terveyden osa-alueita ja antaa esimerkkejä niiden välisestä yhteydestä. Oppilas selittää esimerkkien avulla, miten elintavat vaikuttavat terveyteen. Oppilas selittää perustellen lapsuuteen ja nuoruuteen liittyviä keskeisiä kasvun ja kehityksen tunnuspiirteitä ja niihin liittyvää yksilöllistä vaihtelua.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 8
Oppilas kuvailee terveyden osa-alueita ja keskeisiä terveyttä edistäviä elintapoja. Oppilas kuvailee lapsuuteen ja nuoruuteen liittyviä keskeisiä kasvun ja kehityksen tunnuspiirteitä ja niiden yksilöllistä vaihtelua.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 7
Oppilas nimeää terveyden osa-alueita ja kuvailee yksittäistä terveyttä edistävää elintapaa. Oppilas nimeää lapsuuden ja nuoruuden kasvuun ja kehitykseen liittyviä tunnuspiirteitä.

Osaamisen kuvaus arvosanalle 5
Oppilas nimeää jonkin terveyden osa-alueen ja terveyttä edistävän elintavan. Oppilas nimeää jonkin lapsuuden ja nuoruuden kasvuun ja kehitykseen liittyvän tunnuspiirteen.

Sisällöt

S1 Minä ihmisenä

Opetussuunnitelman perusteet

Sisältöjä valitaan siten, että ne liittyvät ihmisen rakenteeseen ja keskeisiin elintoimintoihin sekä ihmisen kasvun ja kehityksen eri vaiheisiin. Sisällöissä kiinnitetään huomiota kehityksen ajankohtaisiin muutoksiin ja niiden yksilöllisen luonteen ymmärtämiseen. Käsitellään ikäkauden mukaisesti seksuaalista kehitystä ja ihmisen lisääntymistä. Harjoitellaan tunnistamaan oman kehon ja mielen viestejä ja tiedostamaan omia ajatuksia, tarpeita, asenteita ja arvoja. Perehdytään terveyden osa-alueisiin ja voimavaroihin, arjen terveystottumuksiin, mielenterveystaitoihin, sairauksien ehkäisyyn ja itsehoitotaitoihin. Lisäksi harjoitellaan tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja säätelyä. Tunnistetaan omaa oppimista tukevia asioita.

S2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen

Opetussuunnitelman perusteet

Oppimistehtäviä ja sisältöjä valitaan siten, että ne liittyvät arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimimiseen. Harjoitellaan selittämään arjen tilanteita, ilmiöitä ja teknologiaa eri tiedonalojen käsitteillä ja malleilla. Tutkitaan laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteita. Harjoitellaan turvallisuuden edistämistä ja turvataitoja esimerkiksi seuraavilla osa-alueilla: liikenne-, palo-, sähköturvallisuus, tapaturmat, myrkytykset, päihteet, kiusaamisen ehkäisy, fyysinen ja henkinen koskemattomuus sekä toiminta ensiapu- ja vaaratilanteissa. Harjoitellaan toimimista erilaisissa yhteisöissä sekä pohditaan erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja yhteisöjen merkitystä hyvinvoinnille.

S3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan

Opetussuunnitelman perusteet

Monipuolisten alueellisten esimerkkien ja ajankohtaisten uutisten avulla hahmotetaan Suomen, Pohjoismaiden, Euroopan ja muiden maanosien luonnonympäristöä ja ihmisen toimintaa. Keskeisiä näkökulmia ovat luonnon ja kulttuurien moninaisuuden arvostaminen sekä globaalin ymmärryksen vahvistaminen. Maailmankuvan ja sen alueellisen viitekehyksen rakentamisessa käytetään monipuolisesti karttoja ja muuta geomediaa.

S4 Ympäristön tutkiminen

Opetussuunnitelman perusteet

Sisällöiksi valitaan omaan elinympäristöön liittyviä tutkimustehtäviä. Elinympäristössä kiinnitetään huomiota elolliseen ja elottomaan luontoon, rakennettuun ja sosiaaliseen ympäristöön sekä ympäristön ilmiöihin, materiaaleihin ja teknologisiin sovelluksiin. Tehtävien avulla harjoitellaan tutkimuksen tekemisen eri vaiheita. Tutkitaan säätä sekä maa- ja kallioperää. Tutkimalla kappaleiden liikkeiden muutoksia tutustutaan voiman käsitteeseen. Tunnistetaan eliöitä ja elinympäristöjä, laaditaan kasvio ohjatusti sekä tutkitaan kokeellisesti kasvien kasvua. Kotiseudun erilaisten ympäristöjen merkitystä havainnoidaan myös hyvinvoinnin näkökulmasta. Tutustutaan ympäristössä toimimisen oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut

Opetussuunnitelman perusteet

Erilaisten materiaalien ja aineiden avulla tarkastellaan olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia. Palaminen, yhteyttäminen ja veden kiertokulku muodostavat pohjan aineen muutosten ja aineen säilymisen periaatteen hahmottamiselle. Lämpötilan mittaamisen, lämpöenergiaan perehtymisen ja energialajien muuntumisen avulla tutustutaan energian säilymisen periaatteeseen. Tutkitaan ääni- ja valoilmiöitä. Perehdytään lähiavaruuteen, vuodenaikoihin, päivän ja yön vaihteluun sekä maapallon rakenteeseen. Tutkitaan eliöiden ja niiden elinympäristöjen sekä ihmisen toiminnan vuorovaikutussuhteita. Tutustutaan ravintoketjuihin, eläinten ja kasvien lisääntymiseen, ravinnon tuotantoon ja ruoan reitteihin sekä metsien hyötykäyttöön.

S6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Opetussuunnitelman perusteet

Sisältöjä valittaessa otetaan huomioon luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, ilmastonmuutos ja sen hillitseminen, luonnonvarojen kestävä käyttö, terveyden edistäminen, oman kulttuuriperinnön vaaliminen, monikulttuurisessa maailmassa eläminen sekä ihmiskunnan globaali hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa. Pohditaan oman toiminnan vaikutuksia itselle, toisiin ihmisiin, eläinten hyvinvointiin, luontoon ja yhteiskuntaan. Harjoitellaan ympäristövastuullista toimintaa omassa lähiympäristössä sekä toisista huolehtimista. Toteutetaan yhteinen vaikuttamisprojekti, jossa harjoitellaan osallistumista ja vaikuttamista paikallisella tai globaalilla tasolla.

ePerusteet